Overzicht van fytonutriënten

 • Anthony Leonard
 • 0
 • 4872
 • 897

In planten, naast mineralen en vitamines, vele andere effectieve stoffen. Elke stof vervult een speciale functie. Daarom biedt de kennis en vertrouwdheid met de afzonderlijke stoffen een goed inzicht in hun combinatorische en fysiologische werkingswijzen.

inhoud

 • Overzicht van fytonutriënten
 • 1. alkaloïden
 • 2. Anthocyanine
 • 3. anthraquinone
 • 4. Bittere stoffen
 • 5. Hartglycosiden
 • 6. coumarin
 • 7. Silica
 • 8. Flavonoïden
 • 9. Glucosinolaten (mosterdolieglycosiden)
 • 10. Mineralen
 • 11. slijm
 • 12. Fenolen
 • 13. saponinen
 • 14. Tannine
 • 15. Vitaminen
 • 16. Essentiële oliën
 • voorzichtig!

Overzicht van fytonutriënten

Hier presenteren we u in alfabetische volgorde de top 16 ingrediënten van planten:

1. alkaloïden

De alkaloïden zijn overwegend stikstofmoleculen. Ze hebben een zeer intens effect en zijn in veel planten te vinden. Alkaloïden hebben een verscheidenheid aan medische, anti-kanker effecten op het lichaam. Bij hoge doses zijn alkaloïden ook giftig. Een van de bekendste voorbeelden van een alkaloïde is de cafeïne in koffie, thee en cacao, maar ook in planten. Een ander alkaloïde is de solanine. Solanin komt vooral voor in nachtschadeplanten en is de reden voor de gevoeligheid van veel mensen voor tomaten, paprika's en aardappelen.

2. Anthocyanine

Anthocyanen zijn de antioxidantpigmenten die veel fruit en bloemen hun blauwe, violette of rode kleur geven. Ze houden de bloedvaten gezond. Anthocyanine komt in grote hoeveelheden voor in druiven en bramen.

3. anthraquinone

Anthraquinone is een natuurlijk laxeermiddel dat in planten wordt gevonden. Ze verlichten constipatie, werken als weekmaker en bevorderen de peristaltische activiteit van de darm. Anthraquinones zijn bijvoorbeeld te vinden in Sennes, Cascara Sagrada en in Chinese rabarber.

4. Bittere stoffen

De bittere stoffen zijn een basisvoedingsgroep. De menselijke tong is ontworpen om het te herkennen. Vanwege hun onaangename smaak werden de bittere stoffen echter grotendeels uit menselijk voedsel verwijderd. Ze zijn echter een van de sleutels tot een gezonde spijsvertering omdat ze de afscheiding van enzymen in het speeksel veroorzaken die het lichaam voeden en versterken. Veel bekende kruidenproducten bevatten geconcentreerde bittere stoffen. Ze zitten bijvoorbeeld in koffie, ongezoete chocolade, bittere komkommers en citroenschillen.

5. Hartglycosiden

Hartglycosiden zijn natuurlijke diuretica die het hart rechtstreeks versterken door de contractiesnelheid te verhogen. Het verbetert ook de bloedsomloop, verlaagt de bloeddruk en verlicht de urinewegen. Hartglycosiden zijn aanwezig in de volgende planten: de wollige vingerhoed en de rode vingerhoedskruid. Van hen worden digoxine en digitoxine verkregen. Let op: planten die hartglycosiden bevatten, zoals het vingerhoedje, zijn vaak giftig. Raadpleeg in elk geval uw arts voordat u begint met de behandeling met hartglycosiden.

6. coumarin

Laetitia natuurlijke producten
Bitterstern
 • 17,00 EUR
 • Ontgifting⟩ lever
myFairtrade
Basenkur Allround Basic
 • 34,90 EUR
 • Zuur-base balans-basisbehandelingen

Kumarins bieden verschillende versterkingsmechanismen voor het lichaam. Deze omvatten zonnebrandcrème, bloedverdunning en verschillende spierverslappers. Kumarins zijn te vinden in veel planten. Bekende voorbeelden zijn de tonkaboon (Dipteryx odorata) en leden van de familie Umbelliferae en Solanaceae.

7. Silica

Planten van de paardenstaart-, ruit- en grasfamilie, b.v. Gierst, neem veel siliciumdioxide uit de grond op. Omdat kiezelzuur ook een onmisbare component van het menselijk organisme is, is het mogelijk om te verbeteren, vooral wanneer zich een tekort aan kiezelzuur heeft ontwikkeld. Een dergelijk tekort is vooral merkbaar in het bindweefsel, evenals op de huid, het haar en de nagels. Om deze reden wordt een kiezelzuurkuur vooral aanbevolen als deze gebieden gebreken vertonen.

8. Flavonoïden

De flavonoïden zijn antioxidanten die bekend staan ​​als polyfenolen. Ze brengen de bloedsomloop op gang en breken weefsel af dat is aangevallen door ziekteverwekkers. Flavonoïden zijn gebouwd op de steiger van het flavonmolecuul, spelen een rol bij pigmentatie en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Het flavonmolecuul komt in verschillende groottes voor en omvat neoflavonoïden en isoflavonoïden. Bijzonder rijke flavonoïde bronnen zijn uien, knoflook, basilicum, spinazie en groene bladgroenten.

9. Glucosinolaten (mosterdolieglycosiden)

Mosterdolie glycosiden hebben een irriterend effect en veroorzaken ontsteking en blaarvorming op het weefsel. Ze kunnen worden gebruikt om de bloedtoevoer op een specifieke locatie te intensiveren. Ze vergemakkelijken ook de verwijdering van afvalstoffen (slakken). Ze verlichten gewrichtsproblemen en verminderen de schildklierfunctie. Ze worden voornamelijk aangetroffen in planten van de familie Cruciferae (kruisbloemige groenten) en zijn verantwoordelijk voor hun typische smaak in mosterd, tuinkers, mierikswortel en kool.

10. Mineralen

Mineralen behoren tot de belangrijkste fytonutriënten en mogen in geen geval in het menselijk organisme ontbreken. Ze zijn onmisbaar als steiger voor het bindweefsel, voor botten en tanden, als bouwstenen voor de eigen enzymen en hormonen van het lichaam om metabole processen te activeren en de waterbalans te reguleren. Daarom, in afwezigheid van mineralen en de bereiding van geschikte medicinale planten, zoals haver, vlierbessen, frambozen, duindoorn, zeer nuttig. Het meest natuurlijke minerale complex voor het lichaam is te vinden in het Sango Marine Coral.

11. slijm

Slijmstoffen maken deel uit van veel planten. Er zijn echter slechts enkele planten, met een hoog percentage, zoals marshmallow, mallow, vlas, psyllium en IJslands mos. Mucosale stoffen slaan water op en produceren daardoor een gelatineuze massa. Deze massa heeft een beschermende, irriterende en hydraterende functie. Slijm kalmeert dus de huid, nek, longen, darmen en vele andere organen.

12. Fenolen

effectieve aard
Sango koraal met vitamine D3 en K2
 • 24,90 EUR
 • Mineralen calcium
effectieve aard
OPC en acerola-extract
 • 32,90 EUR
 • Vitaliteit⟩ vitaal en fytochemicaliën

Fenolen zijn antiseptische en ontstekingsremmende ingrediënten van planten. Ze maken deel uit van veel verbindingen, bijvoorbeeld Sanicylzuur (aspirine). Feitelijk hebben fenolen een irriterend effect zodra ze rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Ze komen echter in alle voedingsmiddelen voor. Voedingsmiddelen met een hoog fenolgehalte moeten worden vermeden door mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel. De fenolische voedingsmiddelen omvatten voedselkleuren, vanillinesmaak, sinaasappels, tomaten, pinda's en chocolade.

13. saponinen

Saponinen en hun familieleden, de triterpenoïden en steroïden, zijn een groep van twee slijmoplossende elementen die het resulterende vaste slijm vloeibaar maken. Daarom worden ze vaak gebruikt met een vastzittende hoest. Ze kunnen hormonale processen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met de natuurlijk voorkomende hormonen in het menselijk lichaam.

Sommige saponinen hebben een waterafstotend effect, dus ze worden vaak gebruikt voor zogenaamde bloedzuiverende behandelingen in de lente en de herfst. Bovendien beïnvloeden saponinen in medicinale planten de opname van andere kruideningrediënten cruciaal, die vaak kleine hoeveelheden actieve ingrediënt een groot effect hebben. Vooral in het zoete hout is saponine inbegrepen.

14. Tannine

Tannines zijn samentrekkende stoffen die in de schors en in de bladeren van alle planten voorkomen. Het samentrekkende effect wordt gebruikt voor kleine verwondingen van kleinere bloedvaten. De tannine dient de plant als een verdediging tegen herbivoren, waardoor het ook een goed effect op de bacteriële belasting vertoont. Bronnen van tannine zijn bier, wijn, chocolade en citrusvruchten.

15. Vitaminen

Vitaminen worden beschouwd als de basisbouwstenen van het leven. Ze zorgen voor de toevoer van essentiële voedingsstoffen naar de lichaamscellen, ze activeren belangrijke metabolische processen en bevorderen genezing en regeneratieprocessen. Ze zijn ook nodig voor de vorming van enzymen, hormonen en bloedcellen. Als een medicinale plant een bijzonder hoog gehalte aan vitamines bevat, kan deze specifiek als vitamineleverancier worden gebruikt. Met de rozenbottel, de duindoorn, de gogibere, de acerola-kers en enkele andere planten is dit het geval vanwege het hoge gehalte aan vitamines.

16. Essentiële oliën

Essentiële oliën zijn plantaardige componenten met een sterke, maar met enkele uitzonderingen zeer aangenaam, geur. Een bijzonder hoog gehalte aan etherische oliën zijn de Lipblütengewächse, de madeliefjefamilie en Umbelliferae. Essentiële oliën zijn samengesteld uit maximaal 100 verschillende individuele stoffen die een hoog therapeutisch voordeel hebben.

effectieve aard
Broccolipoeder
 • 190 g
 • 12,90 EUR
 • Supergreens⟩ kruiden & groenten
effectieve aard
Eenvoudig schoon+
 • 4 weken
 • 54,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ colonreiniging

Ze zijn bijvoorbeeld sterk antiseptisch, antibacterieel en ontstekingsremmend. Bovendien hebben ze een diureticum, krampstillend of tonificerend op de maag, darmen, lever en gal. Vaak worden etherische oliën gebruikt in aromatherapie. Omdat ze ook een effect hebben op het mentale gebied, kunnen ze stemmingen positief veranderen en stemmingswisselingen compenseren. Enkele van de bekendste etherische oliën zijn oliën uit theeboom, zwarte komijn, pepermunt, rozemarijn, lavendel en oregano.

voorzichtig!

De hierboven beschreven plantenextracten kunnen een zeer intens effect hebben. Houd er daarom rekening mee dat alle stoffen met de zogenaamde Therapeutische Index ook een overdosis kunnen krijgen. Planten kunnen altijd zowel een remedie als een gif zijn. Het hangt altijd af van de dosering. Experimenteer daarom niet met planten waarvan ze de effecten niet precies weten. Laat u grondig adviseren door competente experts.
Niemand heeft nog op dit artikel gereageerd.

Nuttige informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl!
Tips en nuttige gezondheidsinformatie. Goede voeding en een gezonde levensstijl. Symptomen, ziekten en behandelingsmethoden.