Winderigheid - Wat kan ik doen?

 • Paul Kelley
 • 0
 • 4536
 • 1250

Constant opgeblazen gevoel is een signaal van het lichaam dat serieus moet worden genomen. Winderigheid duidt op een onbalans in het spijsverteringsstelsel. En juist deze onbalans kan een negatieve invloed hebben op de algehele gezondheid. Het is meestal het dieet of de manier waarop we eten. Maar ook stress, medicatie of intoleranties kunnen - naast veel andere triggers - leiden tot winderigheid. We leggen mogelijke oorzaken van winderigheid uit en geven veel tips en maatregelen die specifiek voor winderigheid kunnen worden gebruikt.

inhoud

 • Wat is opgeblazen?
 • Wat veroorzaakt winderigheid??
 • Verstoring van de darmflora
 • Ongezond dieet
  • Winderigheid veroorzaakt door te veel graanproducten
  • Winderigheid door te veel eiwitten
  • Winderigheid door ongezonde eetgewoonten
  • Winderigheid door verkeerde voedselcombinaties
 • Opgeblazen gevoel door voedselintoleranties
 • Winderigheid veroorzaakt door suikervervangers
 • Winderigheid veroorzaakt door medicatie
 • Winderigheid veroorzaakt door stress
 • Winderigheid veroorzaakt door inflammatoire darmaandoeningen
 • Winderigheid veroorzaakt door een pancreaszwakte
 • Winderigheid in de context van het prikkelbare darm syndroom
 • Maatregelen tegen winderigheid
 • bronnen
 • Gerelateerde artikelen

Wat is opgeblazen?

Constant opgeblazen gevoel is het gevolg van gasvorming in de darm. Gasvorming in de darm is op zichzelf niet ongebruikelijk. Gassen worden normaal gesproken gemakkelijk opgenomen door het organisme en uitgescheiden door de longen.

Als het echter gaat om een ​​opgeblazen gevoel of zelfs een constant opgeblazen gevoel, dan is het een overtollige gasvorming, die het lichaam niet langer ongemerkt kan elimineren. In plaats daarvan worden de gassen nu afgevoerd in de vorm van winderigheid over de darmuitgang.

Winderigheid is geen onschadelijke lucht, maar rottende gassen, die niet alleen het spijsverteringsstelsel en de natuurlijke darmflora kunnen beschadigen, maar ook het hele organisme belasten, vooral de lever. Snelle verwijdering van winderigheid is daarom uiterst belangrijk om het lichaam tegen zelfvergiftiging te beschermen.

Wat veroorzaakt winderigheid??

Winderigheid kan zich om verschillende redenen ontwikkelen.

Verstoring van de darmflora

Winderigheid kan enerzijds de darmflora beïnvloeden, maar kan zich ook alleen ontwikkelen als gevolg van een darmflora-aandoening. Nu kan een Darmflorastörung echter verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld. Stress, medicijnen (bijv. Antibiotica), slechte voeding, fast food, enz. Aangezien een Darmflorastörung gepaard gaat met tal van negatieve gevolgen (waarvan winderigheid nog steeds een van de meest onschadelijke gevolgen is), moet het in elk geval worden voorkomen of verholpen zullen.

Het is bijvoorbeeld bekend dat een darmflora het immuunsysteem verzwakt, de darmgezondheid vermindert, het gebruik van het voedsel vermindert en dus kan leiden tot verlies van voedingsstoffen en vitale stoffen en ook auto-immuunziekten, allergieën, voedselintoleranties en andere chronische ziekten kan bevorderen.

Ongezond dieet

Meestal is het een ongezond dieet of op zijn minst een dieet dat niet geschikt is voor de getroffen persoon. Omdat niet iedereen alles even goed aankan.

Winderigheid veroorzaakt door te veel graanproducten

Een dieet dat voornamelijk is gebaseerd op geïsoleerde en geconcentreerde koolhydraten (witte bloem, suiker), bevordert automatisch de spijsvertering in de darm, wat op zijn beurt leidt tot een verschuiving in de darmflora.

effectieve aard
Flohsamenschalen
 • 19,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ vezel
effectieve aard
Combi Flora Probio Akut
 • 19,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ probiotica

Bovendien kan iedereen die niet aan volle granen gewend is en er plotseling mee begint, in eerste instantie last hebben van winderigheid totdat de darm en de darmflora dienovereenkomstig zijn veranderd.

Winderigheid door te veel eiwitten

Ook bevordert een teveel aan eiwitten (vooral in de vorm van dierlijke eiwitten of dierlijke eiwitpreparaten zoals eiwitdranken) de ontwikkeling van winderigheid. Dierlijke eiwitten zijn vaak slecht verteerd, wat kan leiden tot vervalprocessen in de darm. Deze leiden op hun beurt tot een overmaat aan verrottende bacteriën, die de darmflora uit balans brengt en eindigt in winderigheid.

Winderigheid door ongezonde eetgewoonten

Veel veel voorkomende eetgewoonten tegenwoordig interfereren met of voorkomen een gezonde spijsvertering en veroorzaken winderigheid in een mum van tijd. Slechte eetgewoonten zijn:

 • Laat of nachtelijk eten
 • Haastig eten
 • Gebrek aan kauwen en kwijlen van het voedsel
 • Gelijktijdig eten en drinken

Winderigheid door verkeerde voedselcombinaties

Onjuiste voedselcombinaties kunnen snel een opgeblazen gevoel veroorzaken bij gevoelige mensen of mensen met een gecompromitteerd spijsverteringsstelsel. Bijzonder ongunstige combinaties zijn graanproducten met suiker of fruit (bijv. Fruitcake, jambrood, pannenkoeken met compote, enz.) Of zelfs graanproducten met zuivelproducten (kaasbrood, cheesecake, pizza, pasta met kaas, enz.).

Lees meer over een manier van eten die vooral nuttig is geweest bij winderigheid en die rekening houdt met de juiste volgorde binnen een maaltijd.

Opgeblazen gevoel door voedselintoleranties

Winderigheid kan wijzen op een voedselintolerantie, zoals. Als een fructose-intolerantie, lactose-intolerantie, histamine-intolerantie of glutenintolerantie. Deze onverenigbaarheden of intoleranties kunnen door elke huisarts relatief snel worden gecontroleerd of uitgesloten. Vaak moet de patiënt echter de arts informeren.

Naast intoleranties die een bepaalde stof beïnvloeden (bijv. Lactose, gluten, enz.), Zijn er echter ook intoleranties voor individuele voedingsmiddelen, die uiteindelijk kunnen leiden tot winderigheid. Er zijn bijvoorbeeld mensen die fruit heel goed verdragen - met uitzondering van appels. Alleen een kleine appel is voldoende en ze lijden aan vreselijke winderigheid.

Dergelijke intoleranties kunnen het beste door de betrokken persoon worden ontdekt door zichzelf en zijn klachten in verband met het geconsumeerde voedsel te observeren. Indien nodig kan een dagboek worden bijgehouden, waarin alle maaltijden, snacks en drankjes en uiteindelijk de bijbehorende symptomen worden geregistreerd. Op deze manier is het gemakkelijker om te zien welk voedsel na welk symptoom verschijnt.

Winderigheid veroorzaakt door suikervervangers

effectieve aard
Probiotische vloeistof
 • 500 ml
 • 34,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ probiotica
effectieve aard
Eenvoudig schoon
 • 4 weken
 • 49,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ colonreiniging

Suikervervangers zoals. Sorbitol, maltitol, xylitol, enz. Leiden van een bepaalde dosis tot een extreme winderigheid. Deze suikervervangers hebben de voorkeur in de suikervrije dieetversies van frisdranken, in zoetstoffen in het dieet, in kauwgom, in sommige hoestsnoepjes of cervicals, enz..

Winderigheid veroorzaakt door medicatie

Veel medicijnen hebben bijwerkingen die het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, de gezonde darmflora beschadigen en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Deze omvatten met name antibiotica, sommige analgetica, sommige antidiabetica, enz. Een fundamentele revalidatie van de darmflora moet daarom automatisch elke therapie volgen met een dergelijk darmbeschadigend medicijn.

Winderigheid veroorzaakt door stress

Vooral mentale stress wordt vaak onderschat, maar heeft vaak zijn eerste effect op het spijsverteringsstelsel en leidt bij veel mensen tot een opgeblazen gevoel.

Winderigheid veroorzaakt door inflammatoire darmaandoeningen

Winderigheid kan ook wijzen op een reeds bestaande inflammatoire darmziekte. Bij de ziekte van Crohn bijvoorbeeld, zorgen de vaak bestaande vernauwingen in de darm ervoor dat de darm over de vernauwing uitzet, wat resulteert in pijn en winderigheid. Ook bij colitis ulcerosa, een andere chronische inflammatoire darmziekte, gaat een stuwkracht gepaard met soms gewelddadige winderigheid.

Aangezien deze ziekten niet alleen de aandacht op zichzelf vestigen door een opgeblazen gevoel, maar ook door sterke diarree, convulsies, enz., Gaat u automatisch naar de arts voor verdere verduidelijking en denkt u niet alleen aan onschadelijke winderigheid.

Winderigheid veroorzaakt door een pancreaszwakte

Zelfs een pancreaszwakte kan tot winderigheid leiden. De alvleesklier vormt in dit geval onvoldoende spijsverteringsenzymen, zodat het voedsel gedeeltelijk onverteerd de dikke darm bereikt en daar wordt gefermenteerd door de darmbacteriën, wat vervolgens kan leiden tot een irritante gasontwikkeling. Details over zwakte van de alvleesklier, de diagnose en behandeling zijn hier te vinden: De zwakte van de alvleesklier - herhaaldelijk winderigheid

Winderigheid in de context van het prikkelbare darm syndroom

Als een opgeblazen gevoel optreedt in combinatie met dagelijkse buikpijn en onregelmatigheden in de ontlasting, kan het prikkelbare darmsyndroom ook de oorzaak zijn na uitsluiting van andere mogelijke oorzaken van deze klacht (zoals de bovenstaande voedselintoleranties, enz.). Hier gaat het opgeblazen gevoel echter vaak over in een meteorisme, wat betekent dat gasvorming zich ophoopt in de darm, wat leidt tot de zogenaamde "opgeblazen maag", maar niet of slechts gedeeltelijk afgaat.

Maatregelen tegen winderigheid

Als u last heeft van een opgeblazen gevoel en ernstige ziekten als oorzaak kunt uitsluiten, kunnen de volgende tips en maatregelen u helpen om van uw winderigheid af te komen.

 1. Verduidelijk voedselintoleranties of zelftest. Merk echter op dat het testen op lactose-intolerantie negatief kan zijn, maar de patiënt reageert duidelijk op lactose. B. Koffie met sojamelk of lactosevrije melk kan gemakkelijk drinken, maar ontwikkeld na een koffie met koemelkwinderigheid. Tests op intolerantie kunnen daarom het vermoeden bevestigen, maar de ervaring leert dat negatieve resultaten intolerantie niet altijd uitsluiten.
 2. Houd een voedingsdagboek bij zoals hierboven uitgelegd onder "opgeblazen gevoel door voedselintoleranties".
 3. Laat u controleren, vooral als, naast de winderigheid, andere opvallende symptomen zoals. Als bloed in de ontlasting, pijn, ongewenst gewichtsverlies, chronische diarree of chronische constipatie optreden.
 4. Overweeg colonreiniging. Een effectieve colonreiniging bestaat uit drie componenten: bentoniet, psylliumschilpoeder en een probioticum. Bentoniet is een minerale aarde die een uitzonderlijk hoog bindend vermogen heeft en daarom niet alleen gifstoffen, maar ook darmgassen kan binden, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geëlimineerd. Bentoniet regelt samen met psylliumkafpoeder ook de stoelgang, kalmeert het darmslijmvlies en bevordert de kolonisatie van nuttige darmbacteriën door toevoeging van probiotica.
 5. Verander uw dieet. Houd natuurlijk rekening met bestaande intoleranties die eerder tot winderigheid hebben geleid, vermijd consequent producten met suikervervangers en volg tegelijkertijd de richtlijnen van een natuurlijk en overtollig dieet, wat automatisch leidt tot een vermindering van de vaak problematische graanproducten en dierlijke eiwitten.
 6. Houd ook rekening met de regels voor de juiste volgorde bij maaltijden, meer informatie vindt u hier: Healthy Digestion. Vermijd ook - als alleen de overweging van de bestelling binnen een maaltijd tot geen succes leidt - bijzonder ongunstige combinaties zoals graan-fruit of graan-melk of graan-vlees / vis / ei in dezelfde maaltijd.
 7. Zorg ervoor dat je regelmatig eet om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen. Voordat je heel laat in de avond eet, mis je misschien de maaltijd of bereid je gewoon een lichte groentesoep als je nog laat in de avond honger hebt.
 8. Drink niet tijdens de maaltijd. Drink echter buiten de maaltijden (een uur voor of na een uur na het eten) dagelijks minimaal 2,5 liter zuiver koolzuurhoudend water om de verwijdering van metabolische afvalproducten te bevorderen, waardoor ook de spijsvertering wordt bevorderd en dus een opgeblazen gevoel wordt voorkomen.
 9. Ondersteun uw lever natuurlijk met een gezond basisoverschotdieet, maar ook met z. B. bittermiddelen om winderigheid te voorkomen, die kunnen optreden als gevolg van leverzwakte.
 10. Zorg voor een effectief stressmanagement, aangezien bijna geen enkel orgaan zo direct op stress reageert als de darm, zodat winderigheid kan ontstaan ​​door een spannende situatie of daardoor wordt bevorderd. De meest nuttige ontspanningsmethoden zijn progressieve spierontspanning, autogene training, maar ook tikken of genezen. Natuurlijk, de meest gevarieerde vormen van meditatie. Ter ondersteuning van zogenaamde adaptogenen kunnen worden genomen, medicinale planten die stressbestendig kunnen maken, z. B. Rhodiola.
 11. Schiet op! Je darm gaat hoe beter en hoe regelmatiger je beweegt. Gassen zetten zich niet op deze manier in, maar kunnen gemakkelijk ontsnappen en ontstaan ​​vaak niet eens omdat een "bewegende" darm meestal een veel gezondere darm is.
biomes
Darmtest darmflora
 • 129,00 EUR
 • Spijsvertering⟩ darmflora-test
drinken Pure
DrinkPure HOME Set
 • 99,90 EUR
 • Onderwerpen⟩ Waterfilter

Verdere tips tegen winderigheid (zoals medicinale kruiden voor winderigheid, specerijen voor winderigheid, enz.) Zijn hier te vinden: remedies voor winderigheid
Niemand heeft nog op dit artikel gereageerd.

Nuttige informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl!
Tips en nuttige gezondheidsinformatie. Goede voeding en een gezonde levensstijl. Symptomen, ziekten en behandelingsmethoden.