Kokosmeel - cholesterolvrij en glutenvrij

 • Anthony Leonard
 • 0
 • 4852
 • 1436

Kokosmeel is het gezonde ingrediënt, niet alleen voor een glutenvrij en natuurlijk bakseizoen, maar voor het hele jaar door magere en uitstekende gerechten. Degenen die gezond eten, kiezen alleen de hoogste kwaliteit ingrediënten voor gebak en gebak. Kokosmeel is glutenvrij, rijk aan vezels, arm aan koolhydraten, lekker, gemakkelijk te verwerken en is daarom een ​​uitstekend ingrediënt voor gezond koken.

inhoud

 • Kokosmeel - vetarm, cholesterolvrij, smakelijk en vezelrijk
 • Kokosmeel voor mensen met coeliakie of een gevoelig spijsverteringsstelsel
 • Is er niet het plezier op de baan?
 • Kokosmeel is vrij van gluten en fytinezuur
 • Kokosmeel helpt bij gewichtsverlies en stimuleert de stofwisseling
 • Kokosmeel is rijk aan eiwitten
 • Kokosmeel is een van de rijkste vezelbronnen
 • Kokosmeel beschermt de bloedsuikerspiegel
 • Kokosmeel in de gezonde keuken
 • Kokosmeel - een gezond bindmiddel
 • Bewaren van kokosmeel
  • Glutenvrije banaan- en ananasmuffins met kokosmeel
  • Coconut Flour Appeltaart
 • Kokosnotenbloem in ruwe voedserkeuken
  • Fruit en kokos sorbet
 • Kokosmeel recepten in onze receptendatabase
  • Kokosmeel Recept # 1 - Bananenkokos Amandelvruchtensap
  • Kokosmeel recept nr. 2 - gierstbrood met pecannoten
  • Kokosmeel Recept # 3 - Kokoskoekjes met sesamzaadjes
  • Kokosmeel Recept nr. 4 - Pannenkoeken met kokosbananen
 • Gerelateerde artikelen

Kokosmeel - vetarm, cholesterolvrij, smakelijk en vezelrijk

De bloem van de kokosnoot is erg gunstig voor mensen met coeliakie of een gevoelig spijsverteringsstelsel. Kokosmeel wordt geproduceerd wanneer vers kokosvlees wordt gedroogd, geolied en uiteindelijk tot fijne bloem wordt gemalen. Het is helderwit en de geur doet je dromen van exotische stranden. Hoewel kokosschilfers (kokosvlokken) niet gierig zijn met vet en calorieën, bevat kokosmeel slechts een kwart daarvan.

Het vet wordt grotendeels verwijderd tijdens het productieproces en verkocht in de vorm van veelzijdige kokosolie. Kokosmeel is daarom vetarm en volledig cholesterolvrij, en bovendien een van de rijkste bronnen van vezels die we kennen. De gluten- en fytinevrije (1) bloem is geschikt voor het bakken, als ingrediënt voor spreads, sauzen, desserts en veel recepten.

Om aan de dagelijkse vezelbehoefte te voldoen, kan het worden gemengd in gemengde dranken of worden gestrooid over granen, fruitsalades, yoghurt en vele andere gerechten.

Kokosmeel voor mensen met coeliakie of een gevoelig spijsverteringsstelsel

De overgevoeligheid van sommige mensen voor het eiwit (gluten) in veel granen is geen wonder. Omdat in de huidige gebruikelijke vorm, kwaliteit en kwantiteit, in het graan en graanproducten worden geconsumeerd, zijn ze geenszins bevorderlijk voor onze gezondheid.

Details in de tekst: Granen - gezond of schadelijk?

Daarom brengt een vermindering van de consumptie van granen een enorme verlichting - niet alleen voor gevoelige spijsverteringsorganen, maar voor iedereen die het belang van een verlicht en gezond maagdarmkanaal waardeert.

Is er niet het plezier op de baan?

Helemaal niet! Taarten, koekjes en gebak kunnen ook worden gebakken met glutenvrije meel (maïs, boekweit, gierst, rijst, amarant, quinoa, enz.). In glutenvrije recepten kan kokosmeel andere glutenvrije bloem vervangen tot 10 procent en geeft ze een nootachtige aromatische noot. In "normale" recepten kunt u kokosmeel zelfs tot een derde vervangen door gewone (glutenbevattende) meel.

Kokosmeel is vrij van gluten en fytinezuur

Gluten is het eiwit in gewone granen zoals tarwe, gerst, rogge, spelt en haver. Met de juiste aanleg kan het leiden tot een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dunne darm met gelijktijdige vernietiging van de darmslijmvliescellen (coeliakie).

Een gezonde darmfunctie is niet meer mogelijk. Nutriënten kunnen niet langer optimaal worden gebruikt en diarree, misselijkheid, braken, gewichtsverlies, vermoeidheid en depressie optreden.

Hoewel de meeste mensen graan en bakproducten zogenaamd probleemloos tolereren, kan men hier hoogstens spreken van een ERtragen, maar niet van optimale voeding, zodat de wijdverspreide indigestie bij veel mensen - althans gedeeltelijk - te wijten is aan het glutenbevattende graan in de darm waarschijnlijk.

Kokosmeel bevat geen gluten en is daarom een ​​verfrissende traktatie voor het spijsverteringsstelsel. Kokosmeel is bovendien vrij van fytinezuur. Er wordt aangenomen dat dit zuur de inname van mineralen uit voedsel moeilijker maakt. Het is zelf nauwelijks gesplitst in het maagdarmkanaal, maar bindt het aan sporenelementen, zodat ze niet langer door mensen kunnen worden gebruikt.

Kokosmeel bevat in plaats daarvan de Healthy Medium Chain Fatty Acids (MCT's), die zelfs de opname van mineralen (vooral magnesium en calcium) evenals in vet oplosbare vitamines uit voedsel bevorderen.

Kokosmeel helpt bij gewichtsverlies en stimuleert de stofwisseling

Kokosmeel bevat weinig calorieën en vet. De aanwezige vetten bestaan ​​grotendeels uit de genoemde middellangketenige vetzuren (MCT's), die kokosolie al tot een insider-tip hebben gemaakt. Middellange keten vetzuren worden door het lichaam gebruikt voor energieproductie en niet opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. Het is bewezen dat vetzuren met een middellange keten het metabolisme stimuleren en, indien nodig, helpen om het gewicht te verminderen. Bovendien beschermt MCT het organisme tegen virussen, schadelijke bacteriën en schimmels.

Kokosmeel is rijk aan eiwitten

Kokosmeel bevat alle acht essentiële aminozuren, zodat het bijdraagt ​​aan een evenwichtige en gezonde eiwitvoorziening. Als je je voedsel verrijkt met kokosmeel, verzadigen ze het duurzaam - deels vanwege het hoge vezelgehalte van het kokosmeel, maar ook vanwege de rijke toevoer van aminozuren.

Kokosmeel is een van de rijkste vezelbronnen

effectieve aard
Inheemse Kokosolie
 • 17,90 EUR
 • Kokosnoot⟩ Kokosolie
effectieve aard
Kokosmus
 • 7,40 EUR
 • Coconut⟩ Kokosspecialiteiten

Voedingsvezels bevorderen de spijsvertering en de darmgezondheid, bindt gifstoffen, ondersteunt een dunne lijn, verlaagt de lipiden in het bloed en is essentieel voor de regulering van de bloedsuikerspiegel. Ze zitten bijna uitsluitend in plantaardig voedsel.

Vlees, vis, zuivelproducten en eieren bevatten geen vezels. Normaal worden graanproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en volkorenrijst, evenals groenten en peulvruchten aanbevolen om aan de vezelbehoeften te voldoen. Minstens 30 gram per dag, beter nog moet dagelijks 50 gram vezels worden geconsumeerd.

Met de normale voeding van vandaag bereikt bijna niemand het minimum. Volkorenbrood en volkorenpasta bevatten bijvoorbeeld 8 gram vezels per 100 gram, granen bevatten gemiddeld 10 gram en haverzemelen 19 gram. Deze voedingsmiddelen belasten het spijsverteringsstelsel echter opnieuw met gluten. Kokosmeel levert daarentegen maar liefst 38 gram vezels per 100 gram, geen gluten en veel minder calorieën dan andere vezelrijke voedingsmiddelen zoals lijnzaad en zemelen.

Een eetlepel kokosmeel bevat al 5 gram vezels. De intake is heel eenvoudig. Als je niet met kokosmeel wilt bakken of koken, meng het dan eenvoudig in drankjes (smoothies, shakes of sappen) of verdeel het over granen en fruitsalades om aan je vezelbehoeften te voldoen.

Kokosmeel beschermt de bloedsuikerspiegel

De combinatie van vezelrijkheid en weinig koolhydraten in kokosmeel betekent dat kokosmeel slechts een zeer kleine invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Dus als je je zorgen maakt over je bloedsuikerspiegel, is kokosmeel een uitstekend alternatief voor traditionele meel.

Kokosmeel in de gezonde keuken

Kokosmeel is verrassend licht en luchtig. Vanwege de zeer licht zoete smaak helpt kokosmeel om zoetstoffen te bewaren en is het met name geschikt voor zoet voedsel zoals heerlijke pannenkoeken, losse muffins en fijne cakes.

Alle soorten gebakken goederen winnen duidelijk aan aroma en smaakintensiteit wanneer ze (althans gedeeltelijk) worden bereid met kokosmeel. Veel mensen geloven nu dat kokosmeel veel beter smaakt dan gewoon volkorenmeel.

Kokosmeel - een gezond bindmiddel

Kokosmeel heeft een enorme zuigkracht. Deze eigenschap moet worden gerespecteerd in zijn gebruik in allerlei recepten. Het sterke absorptievermogen van kokosmeel maakt het - zelfs in zeer kleine hoeveelheden - een uitstekend bindmiddel voor soepen, stoofschotels, sauzen en allerlei stoofschotels. Tegelijkertijd geeft kokosmeel de gerechten een aangenamere consistentie dan mogelijk is met de traditioneel gebruikte soorten bloem of zelfs met maïzena.

Kokosmeel kan in de meeste standaardrecepten gemakkelijk tot een derde van de bloem vervangen. Omdat de vezels in kokosmeel veel vloeistof opnemen, moet je volgens het recept meer vloeistof toevoegen (water, amandelmelk, olie - afhankelijk van het startrecept). Als je een "normaal" recept volledig in kokosmeel wilt omzetten, dan zijn er problemen als je gewoon het tarwebloem verwijdert en in plaats daarvan kokosmeel gebruikt. Van kokosmeel is bekend dat het geen gluten bevat, daarom rijst het niet zo goed als glutenbevattend meel.

Een oplossing zou zijn om een ​​ei aan het recept toe te voegen per 30 gram kokosmeel. Dit kan natuurlijk je eiconsumptie enorm verhogen, wat niet ieders doel zal zijn. Daarom raden we aan (als u recepten met een hoog aandeel kokosmeel wilt) alleen originele kokosmeelrecepten te gebruiken. Er is al een rijke selectie op internet. Drie mogelijke recepten worden hieronder gepresenteerd.

Bewaren van kokosmeel

Kokosmeel kan maximaal een jaar worden bewaard, maar het moet in de koelkast of vriezer worden bewaard. Als u echter eenmaal gewend bent aan het gebruik van kokosmeel voor koken en bakken, is het zeer onwaarschijnlijk dat het zo lang in uw keuken wordt bewaard! Met een beetje oefening maakt koken en bakken met kokosmeel een glutenvrij, vezelrijk en daarom gezond leven aangenaam en plezierig.

Glutenvrije banaan- en ananasmuffins met kokosmeel

De ingrediënten:

 • 25 gram kokosmeel
 • ¼ theelepel bakpoeder (wijnsteen wijnsteen uit de reformwinkel)
 • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 1 snufje vanille
 • ¼ theelepel zee- of steenzout
 • 3 biologische eieren
 • 2 eetlepels kokosolie
 • ½ rijpe banaan
 • 50 gram stukjes ananas
 • 3 eetlepels geraspte kokosnoot

voorbereiding:

Meng bakpoeder met kokosmeel en eieren, kokosolie, banaan, suiker, zout en vanille in een andere kom. Roer beide mixen tot een glad deeg. Voeg stukjes ananas en geraspte kokos toe en giet het deeg in muffinbekers. Bak gedurende 15 minuten op 200 graden.

Coconut Flour Appeltaart

De ingrediënten:

 • 100 gram kokosmeel
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 60 gram kokosboter
 • 3 kleine biologische eieren
 • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
 • 1 appel (in stukjes gesneden)
 • 90 gram appelmoes
 • 1 snufje kaneel
 • 30 gram kokosschilfers of amandelschilfers
Oliemolen Solling
meel kokos
 • 5,95 EUR
 • Coconut⟩ Kokosspecialiteiten
Cosmoveda
Kokosmeel - Biologisch
 • 1000 g
 • 8,99 EUR
 • Coconut⟩ Kokosspecialiteiten

voorbereiding: Meng de kokosmeel met het bakpoeder, de kokosboter, de eieren en de suiker tot een beslag. Giet het deeg in een ronde cakevorm (ongeveer 15 cm in diameter), strijk het glad en verdeel de in stukjes gesneden appel. Voeg ten slotte de appelmoes toe aan de appel en bestrooi de cake met de kaneel en de kokosnootvlokken of amandelfilters.

Vervolgens wordt de appeltaart ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven op 160 ° C gebakken. Laat het proeven.

Kokosnotenbloem in ruwe voedserkeuken

Naast de al genoemde bakrecepten past kokosmeel ook heerlijk in de raw food keuken en geeft het raw food snoep, desserts, soepen en sauzen een heerlijk aroma.

Fruit en kokos sorbet

De ingrediënten:

 • 550 gram seizoensfruit z. Aardbeien (of andere soorten bessen), pruimen, ontpitte kersen enz.
 • 1 eetlepel kokosmeel
 • 3 eetlepels kokosnoot
 • 4 ontpitte datums
 • Kokosvlokken voor decoratie

voorbereiding: Zet 50 gram apart voor de decoratie. Leg 400 gram fruit een paar uur in de vriezer. Giet vervolgens de 100 gram niet-bevroren fruit in de blender en meng tot het vloeibaar is. Voeg vervolgens de halfgevroren vruchten samen met de resterende ingrediënten toe en meng alles (niet te lang) tot een uniforme massa. Serveer de sorbet in dessertkommen, garneer het met het opzij gelegd fruit en bestrooi met geraspte kokosnoot. Variatie: Bevries de vruchten niet, neem twee keer zoveel dadels en gebruik de resulterende fruit-kokosroom als een zoete smeersel, als dessertsaus of smeersel op een taartbasis, voordat u het bedekt met vers fruit.

Kokosmeel recepten in onze receptendatabase

Wil je je laten inspireren door heerlijke recepten bereid met kokosmeel? Dan raden we u aan een bezoek te brengen aan onze ZdG-kookstudio. Daar vindt u z. B. deze recepten:

Kokosmeel Recept # 1 - Bananenkokos Amandelvruchtensap

Dit heerlijke vruchtensap werd gemaakt van bananen, kokosmeel, amandelmeel en appelsap. Dit resulteerde in een heerlijk, harmonieus vruchtensap.

Naar het recept

Kokosmeel recept nr. 2 - gierstbrood met pecannoten

Dit glutenvrije gierstbrood is buitengewoon lekker en gemakkelijk te bereiden. Het deeg bestaat uit gierst, zonnebloempitten, lijnzaad, walnoten en pecannoten. Pompoenpitten en amandelen maken ook deel uit van het spel. Het brood wordt gebakken zonder rijsmiddel, dus het is niet nodig om het deeg los te laten.

Naar het recept

Kokosmeel Recept # 3 - Kokoskoekjes met sesamzaadjes

Deze kokoskoekjes met sesam zijn in een mum van tijd gekookt. Ondanks de weinige ingrediënten, smaken deze koekjes gewoon heerlijk.

Naar het recept

Kokosmeel Recept nr. 4 - Pannenkoeken met kokosbananen

Deze kokos-bananenpannenkoekjes zijn niet alleen heerlijk, maar ook gemakkelijk te bereiden. De smaak van kokosnoot en banaan geeft gewoon een geweldige smaaksensatie, die goed smaakt.

Naar het recept

We wensen je veel plezier bij het uitproberen van de recepten en de beste gezondheid! :-)
Niemand heeft nog op dit artikel gereageerd.

Nuttige informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl!
Tips en nuttige gezondheidsinformatie. Goede voeding en een gezonde levensstijl. Symptomen, ziekten en behandelingsmethoden.