Moeten noten worden geweekt?

 • Raymond White
 • 0
 • 1857
 • 272

Keer op keer wordt gezegd dat noten moeten worden geweekt en moeten ontkiemen voordat ze worden geconsumeerd, zodat ze compatibel en onschadelijk voor de gezondheid worden. Klopt het dat je noten moet weken??

inhoud

 • Moet je noten weken of niet??
 • Hoe het weken van noten en amandelen werkt
 • Wat zijn anti-voedingsstoffen?
 • 1. enzymremmer
 • 2. lectines
  • Kun je lectines verwijderen door noten te weken?
 • 3. fytinezuur
  • Kan worden verwijderd door noten en amandelen fytinezuur te weken?
 • Fytinezuur met uitgebalanceerde voeding geen probleem
 • Fytinezuur is geen anti-voedingsstof!
 • Door weken verandert het fytinezuurgehalte in noten en amandelen niet
 • Weken kan zelfs fytinezuur in amandelen verhogen
 • Weken verbetert de verteerbaarheid van amandelen niet
 • Bij het weken kiemen?
 • Conclusie: Week noten en amandelen of niet?
 • Gerelateerde artikelen

Moet je noten weken of niet??

Noten moeten enkele uren (8 tot 24) in water worden geweekt vóór consumptie, wordt vaak geadviseerd. De noten moeten worden "geactiveerd", zeggen ze. Anders worden zogenaamde anti-voedingsstoffen opgenomen, wat zou leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn. Doorweekte noten zijn ook gemakkelijker te verteren.

Dit geldt voor granen en peulvruchten. Afhankelijk van de duur van het weken, kunnen de anti-voedingsstoffen in deze twee voedselgroepen aanzienlijk worden verminderd door ze te weken (7, 8, 9). Maar hoe zit het met noten en amandelen??

Moet je echt noten weken en "activeren" voordat je ze opeet? Is het echt mogelijk om de anti-voedingsstoffen te verwijderen door te weken? Of zijn de anti-voedingsstoffen misschien geen anti-voedingsstoffen, maar waardevolle stoffen die de gezondheid ten goede kunnen komen? Kunt u de moeite met het weken aldus besparen?

Allereerst de meestal aanbevolen instructies voor het correct weken / "activeren" van noten en amandelen, zodat u weet waar het om gaat:

Hoe het weken van noten en amandelen werkt

Afhankelijk van het type moer, zijn verschillende weektijden gespecificeerd. Gemiddeld is het 10 uur. Cashewpitten mogen slechts 3 tot 6 uur worden geweekt, anders worden ze slijmerig.

 1. Doe de noten in een kom en voeg voldoende zout water toe om de noten goed te bedekken (ongeveer 0,5 tot 1 theelepel zout per 0,5 liter water).
 2. Laat de noten 8 tot 12 uur weken.
 3. Tap het water af met behulp van een zeef en spoel de noten onder stromend water.
 4. Je kunt de noten nu meteen consumeren of verder verwerken. Maar als je ze niet meteen nodig hebt, moeten ze opnieuw worden gedroogd, zodat ze niet beginnen te schimmelen.
 5. Doe de noten in een dehydrator of oven en droog ze 12 tot 24 uur op 50 graden (tot goed droog, hoe groter de noot, hoe langer het droogproces). Laat de ovendeur een beetje open staan ​​om het vocht te laten verdwijnen. Verplaats de moeren af ​​en toe zodat ze van alle kanten goed kunnen drogen.

Het is daarom een ​​vrij lang en energie-intensief proces.

Wat zijn anti-voedingsstoffen?

Met anti-voedingsstoffen worden meestal lectines, fytinezuur, zogenaamde enzymremmers (protease- en amylaseremmers), oxaalzuur of tannines bedoeld. Omdat meestal alleen de eerste drie in discussie zijn, zullen we hier hieronder alleen op ingaan. Laten we beginnen met de enzymremmers:

1. enzymremmer

Enzymremmers zitten in noten en andere zaden (granen, peulvruchten, oliehoudende zaden) om de spijsverteringsenzymen van hun roofdieren (insecten) te remmen.

kiembaan
Germain glas voor spruitjes
 • 8,40 EUR
 • Onderwerpen⟩ Spruiten trekken
kiembaan
germinator
 • 12,99 EUR
 • Onderwerpen⟩ Spruiten trekken

Op deze manier kan de plant zijn fruit mogelijk beschermen tegen overmatige (!) Insectenschade. Een volledig insectenwerend middel is niet mogelijk. Omdat de insecten natuurlijk strategieën hebben bedacht in de loop van de evolutie, met behulp waarvan ze ook planten en vruchten kunnen eten die enzymremmers bevatten (3).

Bij mensen is het nog duidelijker dat de enzymremmers niet noodzakelijkerwijs effectief zijn. Hoewel er mensen zijn die noten in hun maag hebben, kunnen anderen gemakkelijk noten eten zonder enig ongemak te ontwikkelen.

In dit geval is het onwaarschijnlijk dat mensen deel uitmaken van de doelgroep van de eigen beschermende maatregelen van de plant. Voor welk nut heeft de plant het als de mens er niets van merkt en gelukkig één noot tegelijk eet?.

Het weken in zout water is om enzymen te activeren die de enzymremmers weer deactiveren. Er wordt gezegd dat nu de noten worden "geactiveerd", wat betekent dat ze "tot leven worden gebracht" door het kiemproces te initiëren. Dit zou de voedingsstoffen en mineralen in de noot bruikbaarder maken voor mensen en de noot zelf gemakkelijker te verteren.

Zoals hieronder wordt uitgelegd, is het echter zeer waarschijnlijk dat het weken van noten niet zal resulteren in het kiemproces en dus niet in "activering". Ook zijn de noten niet noodzakelijkerwijs gemakkelijker verteerbaar - zie ook hieronder.

2. lectines

Lectines behoren ook tot de eigen beschermende mechanismen van de plant tegen roofdieren. Elke plant heeft zijn eigen lectine, wat betekent dat er niet één lectine is, maar veel verschillende lectines.

Lectines - er wordt gezegd - zouden ontstekings-, zenuw- en celschade zijn. Vanwege hun bindingseigenschappen kunnen ook zij - net als het hieronder beschreven fytinezuur - mineralen binden en bijdragen aan een overeenkomstig tekort.

Lectines hechten zich ook aan het darmslijmvlies en beschadigen ze. De darmwand wordt permeabel, het zogenaamde lekkende darm syndroom kan ontstaan.

Centrum van gezondheid
Het kurkuma kookboek
 • 19,90 EUR
 • Literatuur⟩ Kookboeken
Centrum van gezondheid
Base overtollig koken - kookboek
 • 19,90 EUR
 • Literatuur⟩ Kookboeken

Als gevolg hiervan kunnen lectines, samen met vele andere schadelijke stoffen, ook vanuit de darm naar de bloedbaan migreren. Eenmaal in het bloed binden ze zich aan bloedcellen en bevorderen ze samenklonteren, wat op zijn beurt cardiovasculaire problemen bevordert.

Ook zouden de lectines immuunresponsen veroorzaken, wat zou leiden tot chronische ontsteking en zelfs bij sommige mensen kan bijdragen aan de ontwikkeling van auto-immuunziekten (10).

Als je de moer op één na afleidt, worden de lectines afgebroken en kunnen ze daarom niet langer schade toebrengen.

Kun je lectines verwijderen door noten te weken?

Lectines kunnen in volume worden verminderd door koken of gisten - afhankelijk van de kooktijd en temperatuur (voor kernbonen is de lectine-activiteit na 10 minuten op 100 graden nul) (12), afhankelijk van de gistingsduur tijdens de gisting. Normaal worden noten niet gekookt of gefermenteerd.

Zelfs weken kan lectines niet volledig verwijderen. Voor sommige kernbonen werden lectines gevonden in weekwater, maar de hoeveelheid was minimaal, zodat de hoeveelheid lectine in de bonen zelf vrijwel onveranderd was (11). Er is geen overeenkomstige studie over noten.

3. fytinezuur

Fytinezuur is een fosforverbinding die energie opslaat in de moer (of zaad) voor het komende kiemproces. In de herfst en winter ligt de noot van niet-bekeerde dingen op de grond, verborgen in het gebladerte. Zodra de temperatuur in het voorjaar stijgt en de moer zich op een gunstige en vochtige plaats bevindt, begint het kiemproces.

Nu, in de moer, wordt een enzym genaamd fytase gemaakt. Het breekt het fytinezuur af, de fosfor die erin zit komt vrij en helpt nu de nieuw ontwikkelende walnoot te groeien en gedijen in de eerste dagen van het leven.

In het spijsverteringsstelsel van mensen wordt gezegd dat fytinezuur de neiging heeft om mineralen en sporenelementen te binden, zodat mensen deze vitale stoffen niet langer kunnen gebruiken. In plaats daarvan worden ze uitgescheiden in de ontlasting, gebonden aan het fytinezuur. Op de lange termijn zou het op deze manier tot een mineraaltekort moeten kunnen komen.

Centrum van gezondheid
Veganistisch salades kookboek
 • 19,90 EUR
 • Literatuur⟩ Kookboeken
effectieve aard
Eenvoudig schoon+
 • 4 weken
 • 54,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ colonreiniging

Als je de moer echter een paar uur voor consumptie omleidt, wordt het kiemproces gestart en wordt het fytinezuur afgebroken, wordt op duizenden blogs en websites gezegd.

Kan worden verwijderd door noten en amandelen fytinezuur te weken?

Allereerst varieert het fytinezuurgehalte in noten enorm, zodat het in sommige gevallen helemaal niet relevant is, wat je natuurlijk niet ziet in de noten of amandelen.

Amandelen kunnen bijvoorbeeld tussen 0,35 en 9,42 gram fytinezuur per 100 gram bevatten, walnoten tussen 0,2 en 6,69 gram en cashewnoten tussen 0,19 en 4,98 gram (1). (Ter vergelijking: haver bevat 0,42 tot 1,16 g per 100 g.)

Fytinezuur met uitgebalanceerde voeding geen probleem

Het feit dat een teveel aan fytinezuur in het lichaam kan leiden tot een gebrek aan mineralen (vooral ijzer en zink) Ulrich Schlemmer, een wetenschapper van het Max Rubner Instituut in Karlsruhe, concludeerde in zijn studie in 2009.

Hij schrijft echter dat dit met name geldt voor ontwikkelingslanden, waar het dieet eenzijdig is en dus weinig ijzer en zink bevat. Daar kan het nuttig zijn om het fytinezuurgehalte van het voedsel te verminderen of - andersom - om de mineralen aan te vullen.

In een uitgebalanceerd dieet is fytinezuur echter geen probleem. Integendeel, precies waar beschavingsziekten veel voorkomen, Dr. Schlemmer, ze zou kunnen helpen. Ten slotte heeft het fytinezuur positieve eigenschappen z. Het heeft bijvoorbeeld antioxiderende en anti-kanker effecten, houdt de bloedsuikerspiegel en bloedlipiden in evenwicht en kan zelfs de vorming van nierstenen remmen (2).

Fytinezuur is geen anti-voedingsstof!

Schlemmer pleit er daarom voor dat fytinezuur niet langer als een "anti-voedingsstof" wordt afgedaan. Integendeel, als u ze elimineert voordat u voedingsmiddelen met fytinezuur consumeert, profiteert u niet van hun gunstige en ziektebeschermende effecten, dus het is misschien beter om de overeenkomstige voedingsmiddelen NIET te weken en in plaats daarvan minerale supplementen te gebruiken - indien aanwezig ooit zou moeten komen tot een tekort - met behulp van andere voedingsmiddelen of voedingssupplementen om te optimaliseren.

Schlemmer liet in detail zien dat het fytinezuur in granen en peulvruchten in feite grotendeels of bijna volledig kon worden afgebroken door lange weektijden van ongeveer 20 tot 48 uur. Niet zo met noten en amandelen!

Door weken verandert het fytinezuurgehalte in noten en amandelen niet

effectieve aard
Gerstgrassap poeder
 • 200 g
 • 39,90 EUR
 • Supergreens⟩ gerstgras
effectieve aard
Spirulina Algen Tabs
 • 420 tabbladen
 • 14,90 EUR
 • Supergreens⟩ Spirulina

Voor een masterproef uit 2017 (4) onderzocht de tekenaar hoe het weken van hazelnoten en amandelen hun fytinezuur- en mineraalgehalte beïnvloedt. De noten werden aan de ene kant gehakt, aan de andere kant als geheel

 • 12 uur in zout water,
 • 4 uur in zout water en
 • 12 uur geweekt zonder zout.

In vergelijking met de oorspronkelijke niveaus leek het weken van de hele noten en amandelen het fytische en minerale gehalte niet te veranderen. De gehakte hazelnoten vertoonden een vermindering van 10% in fytinezuurgehalte. Er werd echter ook een significante daling van het mineraalgehalte (calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink, fosfor) waargenomen.

De auteur verklaarde uiteindelijk dat er nog steeds geen bewijs was dat het weken van noten en amandelen in termen van fytinezuur of een betere biologische beschikbaarheid van mineralen voordelen kon bieden.

Weken kan zelfs fytinezuur in amandelen verhogen

Een studie uit 2018 (5) toonde zelfs aan dat weken - in het geval van amandelen - het fytaatgehalte verhoogde. De 76 deelnemers ontvingen gedurende 12 dagen dagelijks 30 g amandelen in verschillende vormen en bereiding: volledig / niet geweekt, volledig / geweekt, gehakt / niet geweekt of gehakt / geweekt.

Vergeleken met de hele, niet-geweekte amandelen (531 mg fytaat per 100 g), was de fytaatconcentratie van de hele geweekte amandelen 563 mg per 100 g.

Weken verbetert de verteerbaarheid van amandelen niet

Omdat de deelnemers aan de geweekte amandelen meer last hadden van een opgeblazen gevoel dan de niet-geweekte amandelen, concludeerden de onderzoekers dat het weken in tegenstelling tot de verklaringen in de lekenpers, de compatibiliteit niet lijkt te verbeteren - althans niet in het geval van amandelen.

Een jaar geleden kwamen onderzoekers uit Singapore tot vergelijkbare conclusies (6). Amandelen (hele korrels) werden 15 uur geweekt in water bij verschillende temperaturen en verschillende pH's in water: 25 graden + pH 5,0, 25 graden + pH 7,0, 40 graden + pH 5,0 en 40 graden + pH 7,0.

Het fytinezuurgehalte nam toe bij temperaturen rond 40 graden. Bij 25 graden, kamertemperatuur, was er geen merkbare verandering in fytinezuur.

Bij het weken kiemen?

Phytholistic
Selenium capsules
 • 29,95 EUR
 • Mineralen⟩ selenium
effectieve aard
Sango Coral
 • 500 g
 • 37,95 EUR
 • Mineralen calcium

Bijna overal, waar het weken en "activeren" van noten wordt gepropageerd, leest men dat de afbraak van de anti-voedingsstoffen u. a. vindt plaats door het beginnende kiemproces.

Granen, peulvruchten zoals kikkererwten en linzen, evenals oliehoudende zaden zoals zonnebloempitten, ontkiemen over het algemeen heel snel - binnen 24 uur, afhankelijk van de temperatuur. Noten maar niet.

Integendeel, het zijn de inheemse noten - walnoten en hazelnoten - die zelfs koude ziektekiemen worden genoemd. Ze hebben eerst een koude periode van meerdere weken nodig, bij voorkeur met vorst, en moeten idealiter in vochtige grond zijn voordat ze zelfs kunnen ontkiemen.

Walvissen en hazelnoten worden ook commercieel geschild. Bij het schillen worden ze echter vaak beschadigd, waardoor dit de kiemkracht beïnvloedt. Het moet duidelijk zijn dat walnotenkasten niet meer ontkiemen.

Cashewpitten worden meestal verwarmd in de handel en ontkiemen dienovereenkomstig zo weinig. En macadamia-noten, zo wordt gezegd, hebben blijkbaar bepaalde stoffen nodig die (in de tropen) vrijkomen in het wortelgebied van andere bomen, dus ze zullen zeker niet ontkiemen in een Midden-Europese keukenkom. De noten absorberen alleen met water, zoveel gebeurt er niet meer bij het weken.

Conclusie: Week noten en amandelen of niet?

Met noten en amandelen kunt u de moeite van het weken besparen, tenminste wanneer u de vermindering van anti-voedingsstoffen in het oog heeft. Als het nodig is voor het recept, kunt u het natuurlijk doen.

Als je persoonlijk hebt ontdekt dat je gedrenkte noten beter kunt verdragen, moet je ze natuurlijk laten weken. Iedereen hier heeft een individuele compatibiliteit, zodat u eenvoudig kunt testen wat het beste is voor uzelf.

In ieder geval moet men afzien van het evalueren van de zogenaamde anti-voedingsstoffen als negatief. Je zou het nodig hebben in de context van een algeheel gevarieerd dieet.

effectieve aard
Bentoniet detox capsules
 • 19,90 EUR
 • Spijsvertering Bentoniet
effectieve aard
ImmuFit Daily
 • 15,90 EUR
 • Onderwerpen⟩ Immuunsysteem

In feite zijn dit hoogwaardige fytochemicaliën, die zeker voordelen voor de gezondheid kunnen hebben als ze niet afzonderlijk en afzonderlijk worden beschouwd, maar als natuurlijke en natuurlijke componenten van gezond voedsel; Ingrediënten die altijd aanwezig zijn geweest in deze voedingsmiddelen en waarmee mensen in de loop van de evolutie in het reine zijn gekomen.

Meer informatie over lectines is hier te vinden: zijn lectines en nachtschade schadelijk?

Meer informatie over fytinezuur is hier te vinden: Bonen en rijst: gezond ondanks fytinezuur
Niemand heeft nog op dit artikel gereageerd.

Nuttige informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl!
Tips en nuttige gezondheidsinformatie. Goede voeding en een gezonde levensstijl. Symptomen, ziekten en behandelingsmethoden.