Voedingssupplementen - de juiste inname

 • Paul Kelley
 • 0
 • 4731
 • 516

Voedingssupplementen hebben een enorm positief effect op het organisme. Maar je moet ze correct nemen. Gewoonlijk heeft elk product op de verpakking een doseringsaanbeveling. Maar u weet niet lang of u het geneesmiddel 's morgens,' s middags of 's avonds moet innemen. Of het moet worden ingenomen vóór het eten, voor het eten, na het eten of beter helemaal nuchter. En als u twee, drie of meer supplementen wilt nemen, is de vraag: kan ik ze allemaal samen nemen - of beter, van elkaar scheiden?.

inhoud

 • Neem voedingssupplementen op de juiste manier
 • Zie aanbevelingen kritisch
 • De juiste dosering
  • Vermijd onderdosering - controleer het gehalte aan vitale stoffen per dagelijkse dosis
  • Vermijd overdosis - Overschrijd de aanbevolen doses voor preparaten met hoge doses niet
 • Een hoge dosis of liever meerdere kleine doses?
 • Ochtend, middag of avond?
 • Hoe verschillende supplementen te combineren?
  • Voedingssupplementen kunnen meestal met elkaar worden gecombineerd
  • Speciale gevallen die niet kunnen worden gecombineerd
 • Voor eten of op een lege maag?
 • Invloed van voedsel op voedingssupplementen
  • Invloed van suiker
  • Invloed van koffie of cafeïne, thee en melk
  • Invloed van vetten
  • Invloed van eiwitten
  • Invloed van fosfaten
  • Invloed van vezels
 • In een gezond dieet worden remmende voedingsmiddelen automatisch vermeden
 • Supplementen correct nemen - Een praktisch voorbeeld
  • Uw individuele intake-protocol
 • bronnen
 • Gerelateerde artikelen

Neem voedingssupplementen op de juiste manier

We ontvangen vaak verzoeken van lezers die twee, drie of meer verschillende voedingssupplementen willen nemen, maar niet zeker weten hoe ze deze het beste kunnen combineren. Met dit artikel ontvangt u nu de informatie die u nodig hebt, zodat u nu onafhankelijk uw eigen intake-protocol kunt maken.

Voordat u echter nadenkt over hoe u een voedingssupplement goed kunt innemen, is het belangrijk om een ​​geschikt voedingssupplement te vinden. Oriënteer u altijd en uitsluitend op uw persoonlijke behoeften.

Dus als iemand je vertelt dat hij het zo goed doet sinds hij dit of dat medicijn heeft ingenomen, betekent dit niet dat jij die ervaring ook zou hebben. Daarom bevat het zelden de aanbevelingen van anderen. Kies in plaats daarvan - samen met uw arts of alternatieve behandelaar - de juiste remedie voor uw behoeften, uw gezondheid en uw doelen.

Zie aanbevelingen kritisch

In samenwerking met een therapeut adviseren we mensen ook sceptisch te zijn als ze u - indien mogelijk zonder rekening te houden met uw persoonlijke situatie - bepaalde supplementen aanbevelen alleen omdat ze dit of dat merk verkopen. Vraag daarom altijd WAAROM u dit of dat moet nemen.

Verklaringen zoals "je zult veel meer energie hebben" tellen niet mee. Dit kan een nuttige uitleg zijn voor de tip om dagelijks 25 minuten yoga te beoefenen, maar om geen voedingssupplement te nemen. In plaats daarvan moeten concrete ingrediënten en hun effecten in het lichaam worden verklaard.

En als u vreemd klinkende additieven op de ingrediëntenlijst ziet, vraag ze dan hoe dan ook in hun betekenis en doel. Als het stoffen betreft die u wilt vermijden, kan dat z zijn. Zoetstoffen of titaandioxide - vraag om een ​​alternatief preparaat zonder deze additieven. Omdat ze niet alleen overbodig zijn, maar ook een zeker potentieel voor schade hebben. Overigens bevatten capsules vaak minder additieven dan voedingssupplementen in tabletvorm.

De juiste dosering

Net als bij de keuze, hangt de dosering van uw voedingssupplement meestal af van u en uw behoeften. Omdat het niet helpt om een ​​acerolatablet te zuigen, dat alleen 60 mg vitamine C bevat, als u 500 mg vitamine C moet nemen voor therapeutische doeleinden, die u beter kunt gebruiken in een hoge dosis acerolapoeder.

Sommige mensen geloven ook ten onrechte dat ze slechts een paar spirulina-pellets hoeven te nemen en dat aan de ijzerbehoefte [1] is voldaan. Als u ijzertekort wilt elimineren met natuurlijke voedingssupplementen, maar het moeten aanzienlijk hogere doses preparaten zijn.

Vermijd onderdosering - controleer het gehalte aan vitale stoffen per dagelijkse dosis

effectieve aard
Sango koraal met vitamine D3 en K2
 • 24,90 EUR
 • Mineralen calcium
effectieve aard
Vitamine B12-capsules
 • 12,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine B

Het is daarom erg belangrijk om supplementen zodanig te doseren dat ze ook het beoogde doel vervullen. Let daarom altijd op hoeveel van de gewenste werkzame stof of vitale stof zich in het betreffende product bevindt. Bij sommige fabrikanten is het echter populair om het gehalte aan actieve ingrediënten per 100 gram of voor vloeistoffen per liter op te geven.

Maar wat heb je eraan als een vloeibaar mineraalpreparaat 450 mg calcium en 350 mg magnesium per liter bevat? Op het eerste gezicht lijken dergelijke waarden misschien hoog, maar met een maximale dagelijkse dosis van 30 ml kunnen ze nauwelijks indruk maken op hun mineralenbalans. Dit komt omdat slechts 15 mg calcium en 12 mg magnesium verborgen zijn - volledig irrelevante hoeveelheden, als men de dagelijkse behoefte aan 1000 mg calcium [2] en 350 mg magnesium [3] in overweging neemt.

U zou dagelijks ongeveer ½ liter van dit product moeten drinken om een ​​redelijk aanvaardbare dosis calcium en magnesium te kunnen nemen. Maar dat is weer niet mogelijk, want het kost 35 euro per liter.

Het is daarom uitermate belangrijk dat u op zoek bent naar de hoeveelheid actieve ingrediënt of vitale stof per dagelijkse dosis. Alleen wanneer deze waarden relevante hoeveelheden beloven, is het product logisch en alleen dan kan het effectief zijn.

Vermijd overdosis - Overschrijd de aanbevolen doses voor preparaten met hoge doses niet

Andere producten zijn op hun beurt extreem hoog gedoseerd, zodat men al goed wordt voorzien van één capsule. Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan de aanbevolen dosis te verdubbelen of verdrievoudigen volgens het motto "veel helpt veel". Maar dit is in dit geval niet aan te raden. Overdoses kunnen op de lange termijn ernstige bijwerkingen veroorzaken en moeten worden vermeden.

Controleer voordat u een voedingssupplement koopt altijd het gehalte aan werkzame stof of vitale stof per dagelijkse dosis en welk percentage van de dagelijkse behoefte aan de respectieve vitale stof kan worden gedekt met een dagelijkse dosis van het preparaat.

Een hoge dosis of liever meerdere kleine doses?

Het is ook belangrijk in verband met de dosering, of men de dagelijkse dosis in één keer moet nemen of dat het misschien niet veel beter is om de dagelijkse dosis in meerdere afzonderlijke doses te verdelen. Omdat het absorptievermogen van het lichaam vaak beperkt is, z. Daarom, als u uw voedingssupplement in twee tot drie of meer enkele doses neemt, kan het lichaam er veel meer van opnemen dan het geval zou zijn geweest met een enkele hoge dosis.

 • Het voorbeeld van magnesium: het is beter om tweemaal daags 150 mg te nemen dan eenmaal 300 mg. [4]
 • Neem vitamine C als voorbeeld: neem 350 mg beter drie keer per dag of 200 mg eenmaal per 1.000 mg eenmaal per drie uur. [5, 6]

Medicatie: wat te zoeken

effectieve aard
Vitamine D3 Forte
 • 16,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine D.
effectieve aard
Vitamine C poeder
 • 24,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine C

Natuurlijk hangt het ook af van het feit of u medicijnen moet innemen wanneer u supplementen op de juiste manier gebruikt. De inname van hetzelfde moet precies worden afgestemd op de voedingssupplementen, omdat sommige preparaten niet partieel worden verdragen, z. Een hoge dosis vitamine K-supplement zou bijvoorbeeld niet ideaal zijn als u bloedverdunners in de vorm van een vitamine K-antagonist (bijvoorbeeld fenprocoumon of warfarine) gebruikt..

Tegelijkertijd is het bekend dat sommige medicijnen kunnen leiden tot een langdurig tekort aan vitale stoffen [7, 8, 9, 10], dus - als u regelmatig medicijnen gebruikt - moet u specifiek die voedingsstoffen innemen die door het medicijn worden geconsumeerd.

Metformine, het meest voorkomende diabetesgeneesmiddel, wordt bijvoorbeeld beschouwd als een predator voor foliumzuur en vitamine B12 [11, 12, 13], zodat bij toediening van metformine altijd aandacht moet worden besteed aan de levering van foliumzuur en vitamine B12. Andere voedingsstoffen die belangrijk zijn bij diabetes, hebben we in het artikel vitamines bij diabetes beschreven.

Veel andere medicijnen die een tekort aan foliumzuur kunnen veroorzaken, zijn hier te vinden: tekort aan foliumzuur

De anticonceptiepil is een ander veelgebruikt medicijn dat kan leiden tot een gebrek aan vitale stoffen [14, 15, 16]. Zie ook artikel Vitalstoffmangel door anticonceptiepil.

Ook is de inname van het medicijn altijd. Dus als je z hebt. Als u bijvoorbeeld 's ochtends schildklier-L-thyroxine op een lege maag moet innemen, kunt u uw bentoniet en psyllium-shake-shake-poeder niet tegelijkertijd voor colonreiniging gebruiken..

In dit geval zoekt u een andere keer naar de shake (bijvoorbeeld 2 uur na het ontbijt) - of bespreekt u een andere keer met de arts voor het schildkliermedicijn dat u (die nauwelijks bekend is) net zo goed 's avonds [ 17] kan nemen. Het belangrijkste hier is dat het noodzakelijkerwijs op een lege maag wordt ingenomen en dat u op het gekozen innamepunt moet blijven. De remedie moet daarom niet 's morgens, soms' s avonds, maar altijd 's morgens of altijd' s avonds worden ingenomen.

Ochtend, middag of avond?

Het tijdstip van de dag is natuurlijk interessant, waarvoor u het beste een voedingssupplement moet nemen. Het zou immers kunnen dat suppletie 's avonds tot slapeloosheid leidt, omdat het u fit maakt (bijv. Rhodiola rosea [18] of zelfs een hoge dosis vitamine B-complex) of dat het' s avonds heel goed kan worden ingenomen, omdat het kan zelfs een kalmerende en ontspannende werking hebben (bijv. magnesium [19], vitamine C, L-tryptofaan, enz.).

effectieve aard
Vitamine C en OPC
 • 14,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine C
effectieve aard
Spirulina Algen Tabs
 • 420 tabbladen
 • 14,90 EUR
 • Supergreens⟩ Spirulina

In principe is het echter beter om overdag supplementen te nemen, omdat het metabolisme op volle snelheid draait om ze op de juiste manier te verwerken en te gebruiken. Het is dus niet ideaal om 's avonds voordat je snel naar bed gaat - omdat het je overdag niet lukte - tien verschillende voorbereidingen te nemen. Voor het diner om 18 of 19 uur, maar het is natuurlijk prima om de avonddosis in te nemen.

Hoe verschillende supplementen te combineren?

Niet zelden zijn niet slechts één, maar verschillende supplementen geselecteerd, maar vreest dat er nu interacties kunnen zijn, als u ze samen gebruikt. Vaak lees of hoor je dat de ene agent de andere kan blokkeren, dus houd je beter een tijdsinterval ertussen, z. Bij het nemen van magnesium en calcium of bij het nemen van alfa-liponzuur [20] en zink .

Voedingssupplementen kunnen meestal met elkaar worden gecombineerd

Het tijdsinterval is in sommige gevallen echt nodig, maar meestal kunnen supplementen zeer goed worden gecombineerd. Vergeet niet dat veel van uw vitale voedingsstoffen ook worden gecombineerd in uw maaltijden.

Het is dus normaal om tegelijkertijd een kleurrijk mengsel van verschillende stoffen op te nemen. Ja, er kan van worden uitgegaan dat verschillende stoffen die tegelijkertijd in het lichaam aankomen elkaar ondersteunen en hun effect bevorderen. Multivitaminesupplementen zijn daarom - als ze van hoge kwaliteit zijn - geen slecht idee.

Hierin zitten de individuele vitamines en mineralen echter meestal ook in gematigde hoeveelheden. De individuele blikken dekken misschien 20 tot 50 procent van hun respectieve behoeften. In deze dosering is er nauwelijks sprake van wederzijdse interferentie, wat ook geldt voor magnesium en calcium. Alleen wanneer de ene stof veel wordt geabsorbeerd, terwijl de andere te weinig is, remt de hoge dosis de lage dosis.

Speciale gevallen die niet kunnen worden gecombineerd

Het is anders wanneer middelen worden ingenomen met bepaalde speciale effecten, zoals. Als hooggeconcentreerde vezel, kruidenpreparaten (bijv. Bittere stoffen, Rhodiola rosea o. Ä.) Of het alfa-liponzuur. De laatste zal u. a. genomen om zware metalen te binden [21]. Als je ze samen met z neemt. Zink (een metaal) bindt het bijvoorbeeld ook. Het alfa-liponzuur heeft natuurlijk minder capaciteit om zware metalen te binden en tegelijkertijd profiteert u niet langer van de zinkinname.

Hier moet daarom een ​​afzonderlijke tijdelijke inname plaatsvinden - niet alleen gescheiden van andere voedingssupplementen, maar ook gescheiden van de maaltijden (omdat hier ook metalen sporenelementen zijn opgenomen), dus z. B. 30 minuten voor een maaltijd.

Overweeg daarom altijd welke taak uw voedingssupplement heeft en welke inname-modaliteiten nodig zijn om ervoor te zorgen dat het preparaat echt zijn werk doet.

Voor eten of op een lege maag?

effectieve aard
Eenvoudig schoon+
 • 4 weken
 • 54,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ colonreiniging
effectieve aard
Probiotica Combi Flora
 • 60 kps
 • 29,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ probiotica

Handig wordt het aspect van het feit of het specifieke middel vóór, tijdens of na de maaltijd moet worden ingenomen in het algemeen in de inname-aanbevelingen door de fabrikanten in aanmerking genomen. Let dus goed op wat er op het product of in de bijsluiter staat.

In de vorige sectie hebben we al enkele supplementen genoemd die op een lege maag moeten worden ingenomen en niet bij de maaltijd. Deze omvatten

 • geconcentreerde vezel (psyllium schilpoeder, konjac poeder, enz.),
 • de minerale aardes (bentoniet, zeoliet of algemeen helende aarde),
 • Bittere stoffen en
 • Speciale gevallen, zoals het alfa-liponzuur.

Houd een afstand van 30 tot 60 minuten voor een maaltijd aan. Voor de bittere stoffen mag dit niet meer dan 15 minuten vóór een maaltijd zijn.

De meeste supplementen kunnen echter bij een maaltijd worden ingenomen - omdat enerzijds de absorptie kan worden verbeterd en anderzijds mogelijke bijwerkingen kunnen worden verlicht.

Dan zijn er voedingssupplementen die het beste kunnen worden ingenomen met wat vet (bijv. Curcumine of de in vet oplosbare vitamines), anderen met wat fruitzuur (sommige mineralen) en nog andere met koolhydraten (bijv. L-tryptofaan). zo goed mogelijk worden geabsorbeerd.

Dat betekent echter niet dat u bijvoorbeeld curcumine moet nemen met een lepel olie of een extra portie room. Over het algemeen is het voldoende om slechts minimale hoeveelheden vet te gebruiken, zoals in een salade (met geoliede dressing), een paar noten of een groenteschotel die is bereid met een beetje olie,

Evenzo zijn er bekende dranken of voedingsmiddelen die de opname van voedingsstoffen kunnen belemmeren, z. Als koffie, thee of melk. Je moet je supplementen dus niet doorspoelen met een slokje koffie, wat ons bij het volgende onderwerp brengt, namelijk hoe sommige voedingsmiddelen de absorptie of effecten van supplementen kunnen beïnvloeden:

Invloed van voedsel op voedingssupplementen

Sommige voedingsmiddelen beïnvloeden de opname of werking van vitamines en mineralen. Sommige voedingsmiddelen bevorderen absorptie, anderen remmen het. Deze invloeden zijn natuurlijk niet beperkt tot vitamines en mineralen uit voedingssupplementen, maar verwijzen doorgaans naar de voedingsstoffenbalans:

Invloed van suiker

 • Suiker belemmert de opname van chroom [22] - chroom is tegelijkertijd nodig voor het suikermetabolisme. Als chroom ontbreekt, is het schadelijker voor suiker dan het al is.
 • Suiker en zout verhogen de uitscheiding [23] van calcium door de nieren, waardoor de behoefte aan calcium wordt verhoogd of calciumgebrek wordt bevorderd.

Invloed van koffie of cafeïne, thee en melk

 • Koffie, thee (niet alleen zwarte en groene thee, maar ook kruidenthee) en melk remmen de absorptie van ijzer [24] en zijn dus ongunstig in het geval van ijzertekort.
 • Koffie en zwarte thee deactiveren vitamine B1 in de darm [25].
 • Cafeïne verhoogt de behoefte aan kalium, magnesium en calcium [26] en versterkt overeenkomstige tekortkomingen, omdat in aanwezigheid van cafeïne meer mineralen via de nieren worden geëlimineerd.

Invloed van vetten

 • Vetrijke voedingsmiddelen belemmeren de opname van calcium en magnesium [27].
 • Vet verbetert de opname van in vet oplosbare vitamines. Voor dit doel zijn kleine hoeveelheden vet voldoende.
 • Meervoudig onverzadigde vetzuren verhogen de vraag naar vitamine E [28].

Invloed van eiwitten

 • Eiwitrijk voedsel verhoogt de calciumuitscheiding via de nieren [29].

Invloed van fosfaten

 • Worst, bewerkte kaas en frisdrank fosfor remmen de opname van calcium en magnesium uit de darm [30].
 • Fosfor belemmert de activering van vitamine D.

Invloed van vezels

 • Voedingsvezels verslechteren in het algemeen de opname van mineralen uit de darm. Maar dit geldt niet voor een sneetje vezelrijk volkorenbrood, voor een portie havermout en niet voor volkoren rijst of volkoren pasta, maar voor geïsoleerde vezels, die worden genomen als een voedingssupplement, z. In de vorm van psylliumschilshake, haverzemelen of pectine.
effectieve aard
Curcumine Forte
 • 30 stuks.
 • 19,90 EUR
 • Vitaliteit⟩ vitaal en fytochemicaliën
effectieve aard
MSM glucosamine
 • 29,90 EUR
 • Musculoskeletal System⟩ Gewrichten en botten

Zoals hierboven al uitgelegd, moeten deze geconcentreerde vezels altijd op een afstand van het voedsel of met voedingssupplementen worden genomen. Idealiter 30 tot 60 minuten VOOR een maaltijd en met veel vloeistof (een glas (200 ml) water moet worden gedronken per ½ theelepel psyllium schilpoeder).

In een gezond dieet worden remmende voedingsmiddelen automatisch vermeden

Tegelijkertijd zijn de meeste voedingsmiddelen of voedingssupplementen die ongunstig zijn voor voedingssupplementen vaak minder dan aanbevolen voedingsmiddelen die toch moeten worden vermeden, zoals suiker, zuivel, koffie en zwarte thee, zodat mensen die gezond eten meestal niet alleen meer zijn Absorbeer vitale voedingsstoffen, maar absorbeer ook minder remmers, waardoor hun voedingsbehoefte ook dan automatisch vermindert.

Daarentegen hebben de effecten van fytinezuur, oxaalzuur en andere natuurlijke stoffen in natuurlijke voedingsmiddelen geen significante invloed op de mineralenbalans - als de voedingsmiddelen zorgvuldig worden bereid, niet overmatig maar geconsumeerd als onderdeel van een gezond dieet en als ze gezond zijn Darmflora is aanwezig. Details zijn hier te vinden: fytinezuur (in het kader van het artikel "Vraag naar ijzer dekken").

Supplementen correct nemen - Een praktisch voorbeeld

Veel details over de juiste inname van voedingssupplementen die u nu kent. Hieronder is een praktisch voorbeeld. Stel dat u de volgende supplementen wilt nemen en ga dan door?

 • Psyllium schilpoeder en zeoliet voor colonreiniging als een shake
 • Probiotica capsules (Combi Flora Symbio)
 • magnesiumcitraat
 • Curcumine (Curcuperin)
 • Acerola-poeder voor vitamine C
 • Chlorellatabs
 • Omega-3-vetzuren (Opti-3-capsules)

Bekijk eerst de aanbevelingen van de fabrikant over uw bereidingen en noteer deze in een tabel. Tegelijkertijd besluit u hoe vaak u de juiste remedie wilt nemen, omdat u meestal kunt kiezen, afhankelijk van uw behoeften. Noteer de dosis die u nodig heeft of hebt gekozen, ook in uw tabel. Meestal begin je met de eenmalige inname en verhoog je deze indien nodig:

De bijbehorende tabel met een aanbevolen intake vindt u hier onder deze link.

Je kunt zien hoe gemakkelijk de inname is, omdat je bijna elk voedingssupplement kunt eten. Maak nu een tabel waarin u uw dagelijkse routine met betrekking tot uw maaltijden opschrijft. Vervolgens voert u uw voedingssupplementen in. Dat ziet er zo uit:

Uw individuele intake-protocol

De bijbehorende tabel met een individueel intake-protocol vindt u hier onder deze link.

effectieve aard
Sango Coral
 • 100 g
 • 9,95 EUR
 • Mineralen calcium
myFairtrade
Klysma ingesteld met groene koffie
 • 19,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ klysma's

Natuurlijk heeft elke persoon een andere situatie, dus iedereen zal uiteindelijk een zeer individuele en persoonlijk passende tafel hebben. Who z. Als bijvoorbeeld intermitterend vasten wordt beoefend, verdeelt het zijn voedingssupplementen om te consumeren in twee maaltijden.

Iedereen die 's morgens op een lege maag medicijnen moet nemen, neemt de shake z. Bijvoorbeeld een half uur voor het avondeten of twee uur later.

Verder hebben we erop gewezen dat het belangrijk is voor de juiste inname, in welke vorm z. Als mineralen. Qua calcium vindt u hier de juiste informatie: neem calcium op de juiste manier, u vindt magnesium hier: neem magnesium op de juiste manier op
Niemand heeft nog op dit artikel gereageerd.

Nuttige informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl!
Tips en nuttige gezondheidsinformatie. Goede voeding en een gezonde levensstijl. Symptomen, ziekten en behandelingsmethoden.