Salie - een van de oudste geneeskrachtige planten van de mensheid

 • Horace Hunter
 • 0
 • 937
 • 158

Salie is een medicinale plant met sterke antibacteriële, schimmelwerende, adstringerende en anti-transpirante effecten. Salie (Salvia officinalis) is zo veelzijdig dat het altijd als een waardevol geneeskrachtig kruid is gebruikt voor vele kwalen.

inhoud

 • Salie tegen aandoeningen van de luchtwegen
 • "Hoe kan een man sterven in wiens tuin-salie groeit?"
 • Salie: tandenborstel en tandpasta in één
 • Salie helpt bij drukpunten van prothesen
 • Salie voor de luchtwegen
 • Salie specerijen en conserven
 • Moderne toepassingen van salie en zijn medische voordelen
 • 1. Salie lotion
 • 2. salie thee
 • Gerelateerde artikelen

Salie tegen aandoeningen van de luchtwegen

In de traditionele kruidengeneeskunde heeft salie drie belangrijke toepassingen: luchtwegaandoeningen, mond- en keelproblemen (inclusief tandheelkundige zorg) en overmatig zweten.

Van de aromatische plant kan echter bereidingen voorbereiden voor andere toepassingen, zoals een antimicrobiële toner voor huidproblemen of een thee die de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden en ook moeders helpt tijdens het spenen, omdat het de stroom van melk kan stoppen.

"Hoe kan een man sterven in wiens tuin-salie groeit?"

Deze 13e-eeuwse memorabilia werd onderwezen op de oudste medische school in Europa in Salerno, Italië, en zou iedereen moeten inspireren om een ​​bijzonder mooie plek in zijn kruidentuin te reserveren in blauw of paars bloeiende salie.

Salbei's naam alleen al duidt op zijn indrukwekkende vermogens: de botanische naam van salie is Salvia officinalis, waar Salvia is afgeleid van het Latijnse woord "salvare" en betekent "genezen", terwijl "officinalis" verwijst naar een medicinaal actieve plant.

In de tiende eeuw gebruikten Arabische artsen verse salie thee om hun mentale capaciteit regelmatig te vergroten. Ze zoetten de kruidige oplossing met honing en noemden het brouwsel uiteindelijk "In goede gezondheid".

Salie: tandenborstel en tandpasta in één

Op het gebied van mond en keel is salie een van de meest bewezen en veiligste natuurlijke remedies. Voordat een tandenborstel en natuurlijke tandpasta werd uitgevonden, werd een salieblad rond de wijsvinger gewikkeld, waarbij tanden en tandvlees werden gemasseerd. Op deze manier werd bloedend tandvlees voorkomen, tandplak verwijderd, bacteriën gedood, het tandvlees versterkt en de adem verfrist.

Tegenwoordig, in het tijdperk van tandpasta, zijn er ook variëteiten met salie, die - als het gaat om tandpasta's zonder twijfelachtige ingrediënten - alle voordelen van salie combineren.

Salie helpt bij drukpunten van prothesen

Salie is ook het middel bij uitstek voor prothetische drukpunten. Elk uur gorgelen met knoflook met salie van 1 theelepel fijngesneden salieblaadjes en 150 milliliter heet water. De gorgeldrank moet 10 minuten trekken. Salie thee om te drinken, aan de andere kant, kan alleen worden getrokken voor 1 tot 3 minuten.

Salie voor de luchtwegen

myFairtrade
Klysma ingesteld met groene koffie
 • 19,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ klysma's
effectieve aard
Tarwegrassap poeder
 • 24,90 EUR
 • Supergroen tarwegras

Sinds vele eeuwen wordt salie gebruikt om luchtwegaandoeningen te behandelen. Honing en bijenwas snoepjes zijn gebruikt als een behandeling voor tuberculose. Ze hielpen hoestaanvallen te verlichten. Dit was vooral veelbelovend, wanneer tegelijkertijd heet water gemengd met citroensap werd gedronken.

De monniken in de middeleeuwen maakten ook een siroop van honing, salie en appelazijn. Het werd gebruikt om hoest, verkoudheid, keelinfecties en bronchitis te behandelen - en werd het populairste medicijn van die tijd.

Salie specerijen en conserven

De Chinezen zouden in een doos gedroogde salie, drie dozen van hun populaire zwarte thee hebben geruild in die dagen dat de ruilhandel nog werd gebruikt. Ze gebruikten de salie als medicijn en deodorant, maar ook als conserveermiddel.

Met behulp van salieblaadjes en zout of azijn werden rundvlees en gevogelte niet alleen aromatischer en kruidiger, maar ook duurzamer. Een op deze manier behandeld vlees behaalde bijzonder hoge prijzen op de markten en werd al snel een lucratief goed.

Moderne toepassingen van salie en zijn medische voordelen

Zoals bekend, gelooft modern medisch onderzoek niets zonder het wetenschappelijk te hebben bewezen. Maar ze kan vaak alleen oude kennis bevestigen. Dus ook met de wijze.

Vroeger wisten mensen dat salie helpt bij ademhalingsproblemen. Vandaag weten we nog dat salie helpt bij aandoeningen van de luchtwegen. En we weten ook dat salie dit doet omdat het bepaalde antimicrobiële etherische oliën (bijv. Thujon) en adstringerende tannines (bijv. Rosmarinezuur) bevat.

Vroeger wisten mensen dat salie een geweldige deodorant was. Tegenwoordig weten we dat salie zweetproductie remt omdat de plant begiftigd is met speciale antiseptische en samentrekkende (samentrekkende) stoffen.

Maar werkt de wijze - met al onze nieuwe kennis - beter of anders dan voorheen? Nee, en dus kunnen sommige van onze ziekten veranderen, maar niet de recepten: Salie thee met honing en citroensap of honing en appelazijn wordt nog steeds beschouwd als een uitstekende gorgeldrank tegen tonsillitis, faryngitis en laryngitis - en wordt zelfs gebruikt door operazangers die Smiting hebben overgenomen.

effectieve aard
Combi Flora SymBIO
 • 60 kps
 • 32,90 EUR
 • Spijsvertering⟩ probiotica
Cosphera
Hyaluronzuur en Q10 in een set
 • 49,30 EUR
 • Gezichtsverzorging⟩ Anti-veroudering

En terwijl salie werd gedronken door de oude filosofen en geleerden om de hersenen te stimuleren en de concentratie te verhogen, wordt tegenwoordig gehoopt dat salvia het geheugen voor Alzheimer-patiënten zal stimuleren.

Twee bijzonder interessante en veelzijdige formuleringen worden hieronder gepresenteerd:

1. Salie lotion

Salvia-lotions zijn uitstekende producten voor persoonlijke verzorging die kunnen helpen bij veel huidproblemen (waaronder een schimmelaanval). Ook gespoten op het lichaam of onder de oksels om de productie van zweet te verminderen, ze zijn perfect geschikt als een natuurlijke vervanging voor de meestal schadelijkere voor de gezondheid conventionele deodorant.

ingrediënten:

 • 1 ½ kopjes verse salieblaadjes
 • 1 liter water
 • Tien kruidnagel en 2 steranijsbloesems

Bereiding: sudderen gedurende 15 minuten, meerdere keren roeren en vervolgens laten afkoelen. Zeef, plaats in een steriele fles (mogelijk een deel in een pompspuit) en sluit goed. Gebruik de lotion als een bad of opfrisspray, of gebruik het als een tonic met een wattenschijfje.

2. salie thee

Salie thee heeft een anti-microbieel, anti-transpirant effect en laat de lactatie opdrogen bij moeders die borstvoeding geven. Bovendien suggereren recente studies dat salie thee de bloedsuikerspiegel zelfs kan verlagen.

Zoals alle kruidenthee, mag salie niet onophoudelijk worden gedronken. Na tien dagen moet u een pauze van drie tot vier dagen nemen voordat u er weer van kunt genieten.

Bereiding: Giet een kopje kokend water op een kwart kopje verse salieblaadjes. Verwen uw thee na 1 tot 3 minuten en voeg een scheutje honing en een paar druppels citroensap toe aan uw humeur.
Niemand heeft nog op dit artikel gereageerd.

Nuttige informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl!
Tips en nuttige gezondheidsinformatie. Goede voeding en een gezonde levensstijl. Symptomen, ziekten en behandelingsmethoden.