Citrusvruchten - De juiste opslag

 • Paul Hudson
 • 0
 • 3553
 • 267

Citrusvruchten zijn zo begeerd dat ze wereldwijd meer dan 100 miljoen ton per jaar oogsten - meer dan appels. Helaas worden citrusvruchten niet alleen vóór, maar ook na het oogsten met chemicaliën behandeld. Dit heeft als doel schimmels tegen te gaan en de houdbaarheid volledig uit te putten. Hoewel organische citrusvruchten niet zo lang meegaan, maar vrij van dergelijke toxines. Ontdek hoe u citrusvruchten op de juiste manier bewaart om schimmel en voortijdig drogen te voorkomen.

inhoud

 • Wat zijn de voordelen van een goede opslag van citrusvruchten??
 • Waarom schimmelt citrusvruchten vaak zo snel??
 • Hoe worden citrusvruchten behandeld??
 • Worden ook behandeld met organische citrusvruchten?
 • Welke bewaartemperaturen zijn optimaal voor citrusvruchten?
 • Hoe beïnvloeden koude schade citrusvruchten??
 • Bij welke temperatuur bewaart u citrusvruchten?
 • Welke luchtvochtigheid heeft citrusvruchten nodig??
 • Hoe bewaar je citrusvruchten??
 • In welke container worden citrusvruchten het best bewaard?
 • Waarom zouden citrusvruchten niet samen met andere voedingsmiddelen worden bewaard??
 • Hoe lang kunnen citrusvruchten worden bewaard??
 • Kun je citrusvruchten invriezen?
 • bronnen
 • Gerelateerde artikelen

Wat zijn de voordelen van een goede opslag van citrusvruchten??

Het geslacht Citrus behoort tot verschillende soorten en variëteiten. De belangrijkste citrusvruchten zijn sinaasappels, mandarijnen, grapefruit en citroenen. Deze worden vergezeld door grapefruit, limoenen of clementines. Ze zijn allemaal nauw verwant en delen volgens een Spaanse studie een gemeenschappelijke voorouder: het Chinese boek oranje.

Het is daarom niet verwonderlijk dat de verschillende citrusvruchten vergelijkbare eigenschappen en effecten hebben en je kunt ze natuurlijk op dezelfde manier bewaren.

De juiste bewaring heeft overtuigende voordelen: u kunt niet alleen meer fruit bewaren en dus minder behoefte aan bijvullen, maar met de juiste bewaring kunt u ook het aroma, de smaakbeleving en het hoge gehalte aan vitale stoffen behouden. Bovendien gaan er minder fruit in de prullenbak, wat helpt om voedselverspilling te verminderen.

Waarom schimmelt citrusvruchten vaak zo snel??

Citrusbomen en hun vruchten zijn helaas erg populair bij insecten, virussen en schimmels, een probleem dat wordt verergerd door de gebruikelijke citrusmonoculturen. In de conventionele citrusteelt is het gebruik van chemicaliën (pesticiden, herbiciden en fungiciden) daarom gebruikelijk. Giftige stoffen worden niet alleen op de plantages gebruikt, maar ook na de oogst, namelijk om de houdbaarheid te verlengen.

Hoewel citrusvruchten een dikke schil hebben, die de pulp beschermt tegen externe invloeden. Maar omdat ze na de oogst worden gewassen tot z. Als vuil, spuitresten, Russtau (een soort schimmel die Russisch-achtige afzettingen vormt) of om kalkinsecten te verwijderen, wordt de natuurlijke waslaag op de schaal zwaar aangetast. Als gevolg hiervan dreigen de vruchten snel uit te drogen en zijn schimmels weerloos.

Het zijn vooral de blauwe en groene schimmels die ervoor zorgen dat citrusvruchten snel bederven. Zelfs de kleinste verwondingen aan de huid zijn voldoende om het fruit te infecteren tijdens het verpakken, tijdens transport en opslag, evenals op het verkooppunt. Bovendien verspreidt de schimmel zich snel van fruit naar fruit.

Hoe worden citrusvruchten behandeld??

Als gevolg hiervan worden conventioneel geteelde sinaasappels, citroenen en de meeste andere citrusgewassen vaak na de oogst met chemicaliën behandeld, anders konden ze niet lang worden bewaard. Aldus is de natuurlijke waslaag door synthetische bekledingsmiddelen zoals. B. polyethyleenwas vervangen. Het daarmee behandelde gerecht is niet geschikt voor consumptie.

Deze worden vergezeld door giftige conserveermiddelen en fungiciden zoals. Thiabendazole of Imazalil, door het Amerikaanse Environmental Protection Agency EPA vanwege verschillende studies is al geclassificeerd als "waarschijnlijk carcinogeen". Soortgelijke middelen zoals bifenyl zijn al in de EU ingetrokken vanwege hun twijfelachtige wederzijdse goedkeuring.

deBeiers ministerie van milieu en consumentenbescherming niet zonder reden adviseert, na het aanraken of schillen van conventioneel gekweekte citrusvruchten noodzakelijkerwijs de handen te wassen.

Bovendien hebben de toxines een negatief effect op de smaakervaring, omdat het sterk wordt beïnvloed door het aroma, dat wil zeggen de heerlijk geurende etherische oliën in de schaal. Als je in plaats van het schillen van citrusvruchten een motachtige of teerachtige geur stinkt, is plezier uitgesloten.

Het massale gebruik van synthetische fungiciden is ook niet te rechtvaardigen omdat er voldoende alternatieven zijn. Een Spaanse studie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat het gebruik van imazalil op zijn minst zou kunnen worden verminderd als bovendien de etherische oliën van kruidnagel werden gebruikt.

Worden ook behandeld met organische citrusvruchten?

In termen van gezondheid hebben biologisch geteelde citrusvruchten absoluut de voorkeur boven conventioneel geteelde citrusvruchten. Organische citrusvruchten worden vóór of na de oogst niet behandeld met fungiciden of conserveermiddelen. Een ander voordeel is dat ze volledig zijn geoogst. Dit is relevant omdat citrusvruchten niet rijpen tijdens opslag.

effectieve aard
B-vitaminemengsel
 • 17,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine B
effectieve aard
Vitamine C poeder
 • 24,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine C

Om de houdbaarheid te verlengen, kunnen coatingmiddelen ook worden gebruikt voor organisch fruit, maar alleen natuurlijke wassen die als onschadelijk voor de gezondheid worden beschouwd. Deze omvatten bijvoorbeeld bijenwas of carnaubawas, die wordt verkregen uit de carnaubapalm. Je herkent citrusvruchten die met coatingmiddelen zijn behandeld, hoofdzakelijk op de glanzende schaal.

Houd er bij het kopen rekening mee dat eufemismen zoals "onbehandeld" of "onbehandeld na de oogst" alleen voor reclamedoeleinden zijn en niets zeggen over de vraag of de schaal vrij is van verontreinigende stoffen. Omdat zelfs als de vruchten na de oogst onbehandeld blijven, ze natuurlijk nog steeds chemische residuen van de gebruikelijke sprays kunnen hebben tijdens de rijping op de boom.

Welke bewaartemperaturen zijn optimaal voor citrusvruchten?

Bij de optimale bewaring van citrusvruchten speelt de bewaartemperatuur een essentiële rol. Hoewel de meeste citrusvruchten gevoelig zijn voor kou, kan de ideale temperatuur aanzienlijk variëren, afhankelijk van de soort en de variëteit.

Citroenen, grapefruit en limoenen hebben meer kans op schade door koude bewaring dan sinaasappels en mandarijnen. Hoewel sinaasappels nauwelijks 5 ° C verdragen, mogen temperatuurgevoelige soorten zoals citroenen nooit onder 10 ° C worden bewaard. Eén regel stelt dat groene citrusvruchten, hoge zuurgraad en laatrijpende variëteiten hogere opslagtemperaturen vereisen.

De optimale opslagtemperatuur is:

 • sinaasappels tussen 6 en 10 ° C
 • mandarijnen tussen 6 en 9 ° C
 • grapefruits tussen 6 en 16 ° C
 • citroenen tussen 10 en 14 ° C

Hoe beïnvloeden koude schade citrusvruchten??

Misschien heb je al citrusvruchten gekocht die bruine vlekken op de schil hadden, er saai uitzagen, een glazig en zacht vruchtvlees hadden, bitter smaken of onaangenaam ruikten? Al deze "symptomen" duiden op koude schade. Het gebeurt vaak dat de citrusvruchten absoluut overtuigend waren bij aankoop, maar toen was het niet meer eetbaar.

Omdat wanneer het fruit uit de koude kamer naar een warme omgeving wordt gebracht, zoals een winkel of uw huis, het fruit als het ware een temperatuurschok zal ondergaan, wat leidt tot snelle verslechtering.

Bij welke temperatuur bewaart u citrusvruchten?

Dit betekent voor u als consument dat u uw citrusvruchten koel moet houden, maar nooit in de koelkast. Omdat de kou een zeer negatief effect heeft op het aroma en de smaak van citrusvruchten. Citrusvruchten moeten bovendien open, luchtig en zo donker mogelijk worden bewaard.

Omdat de kamertemperatuur meestal rond de 20 ° C ligt, zijn een bijzonder koele, onverwarmde ruimte, de serre, de kelder of de gang ideale opslaglocaties. In elk geval mag een kamertemperatuur van 18 ° C niet worden overschreden. Bij temperaturen boven 25 ° C wordt de duurzaamheid ernstig aangetast.

Welke luchtvochtigheid heeft citrusvruchten nodig??

Naast temperatuur speelt luchtvochtigheid ook een belangrijke rol voor optimale opslag. Dit is volgens de Federaal Centrum voor Voeding voor citrusvruchten tussen 85 en 95 procent. Dergelijke waarden zijn natuurlijk niet haalbaar in particuliere huishoudens. Dit is ook de reden waarom de vruchten steeds meer uitdrogen en hun aroma verliezen. Koop dus niet teveel benodigdheden.

Hoe bewaar je citrusvruchten??

Nu rijst de vraag hoe verder te gaan met gesneden citrusvruchten zoals citroen- of sinaasappelhelften. Het is het beste als u ze met de afgesneden kant naar beneden op een bord op kamertemperatuur houdt. Als het snijvlak eerder opdroogt, is het beter beschermd tegen schimmel.

Het is echter beter om een ​​gesneden citrusfruit niet zo lang te bewaren, en idealiter om de volgende dag te gebruiken.

In welke container worden citrusvruchten het best bewaard?

effectieve aard
Vitamine D3 + K2
 • 14,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine D.
effectieve aard
Vitamine C en OPC
 • 14,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine C

In de natuur groeien citrusvruchten op duizelingwekkende hoogte. Ze raken elkaar slechts af en toe aan, omdat lichaamscontact niet hun ding is. Hiermee moet ook rekening worden gehouden tijdens opslag. Omdat wanneer je het fruit op elkaar stapelt, een met schimmel besmet fruit snel iedereen kan infecteren.

Het is het beste om citrusvruchten individueel en verstandig in een niet te diepe, brede kom of in een fruitmand te plaatsen. Een grote zeef of een kom met gaten dienen ook goed, omdat het zorgt voor een goede ventilatie en schimmelinfectie kan voorkomen. Houd er rekening mee dat elk punt van druk of schade de duurzaamheid verkort.

Waarom zouden citrusvruchten niet samen met andere voedingsmiddelen worden bewaard??

Bovendien moeten citrusvruchten gescheiden van andere groenten en fruit en voedsel in het algemeen worden bewaard. Citrusvruchten absorberen enerzijds gemakkelijk vreemde geuren, zoals uiengeur, die een negatief effect hebben op de smaak, anderzijds wordt de citrusgeur ook overgedragen op andere voedingsmiddelen.

Omdat citrusvruchten tot de ethyleen-vrijmakende vruchten behoren, moet je niet naast groenten en fruit zoals. Bijvoorbeeld aubergines, pompoenen, bloemkool of paprika's. Ethyleen is een zogenaamd rijpend gas, dat door veel groenten en fruit wordt uitgescheiden. Zorg ervoor dat het snel verwelkt en oud is.

Hoe lang kunnen citrusvruchten worden bewaard??

Hoe lang citrusvruchten kunnen worden bewaard, is afhankelijk van verschillende factoren. Deze omvatten het type, de variëteit en het type opslag. Citrusvruchten met een harde schaal gaan meestal langer mee dan die met een zachte textuur, daarom moet u de laatste eerst consumeren. Over het algemeen is de opslagperiode als volgt:

 • sinaasappels: tussen 4 en 16 weken
 • mandarijnen: tussen 2 en 12 weken
 • grapefruits: tussen 3 en 16 weken
 • citroenen: tussen 4 en 24 weken

Natuurlijk kunt u als consument niet weten wanneer de citrusvruchten zijn geoogst, hoe lang ze al hebben gereisd en hoeveel tijd ze in gekoelde magazijnen hebben doorgebracht. Daarom is het essentieel om de aankoop wat nader te bekijken en een geurtest te doen. Volgens studies lijdt het aroma van citrusvruchten continu als gevolg van de behandeling met wassen en met toenemende opslagtijd.

Desondanks kunt u een positief effect hebben op de houdbaarheid door thuis goede bewaarcondities te bieden en citrusvruchten regelmatig te onderzoeken op schimmelgroei. Sorteer het aangetaste fruit onmiddellijk en gooi het weg.

Aangezien organische citrusvruchten vrij zijn van fungiciden of conserveermiddelen, gaan ze meestal minder lang mee dan behandeld fruit, dat wil zeggen gemiddeld maximaal een tot twee weken. Overweeg dit tijdens het winkelen en consumeer uw biologische citrusvruchten zo snel mogelijk.

Op dezelfde manier kan het zijn dat biologisch fruit nog steeds hun natuurlijke bescherming heeft en hun schil steviger wordt (vaak met dunne sinaasappels), wat leidt tot een zeer goede houdbaarheid. Hier moet je gewoon kijken naar je fruit als ze veranderen, waardoor je aanwijzingen krijgt over hun houdbaarheid.

Kun je citrusvruchten invriezen?

Als je te veel citrusvruchten hebt gekocht, kun je ze invriezen. Op deze manier kunt u de houdbaarheid met maanden verlengen. Je kunt citrusvruchten heel, gesneden, maar alleen hun schil of sap invriezen. Het is in elk geval belangrijk dat je de citrusvruchten goed wast onder stromend water voordat je ze invriest en droog ze vervolgens af.

Je kunt dan hele citrusvruchten rechtstreeks in een diepvrieszak doen, bij voorkeur met een ritssluiting, om de lucht uit de zak te persen en te bevriezen. Om de hele vruchten te ontdooien, worden ze eenvoudig tien minuten in koud water gedompeld. Houd er echter rekening mee dat hele, ontdooide citrusvruchten vaak nogal vochtig zijn en slecht kunnen worden gesneden.

Voor plakjes citroen is het zinvol om deze te scheiden voordat u ze invriest. B. om op een bord te zetten en voorlopig individueel te bevriezen. Na ongeveer drie uur kun je ze uit de vriezer halen, in een diepvrieszak doen, ze onmiddellijk weer invriezen en ze vervolgens gebruiken als dat nodig is.

Allcura
Deo limoen citroen
 • 7,40 EUR
 • Natuurlijke lichaamsverzorging⟩ Natuurlijke deodorant
effectieve aard
Bio-kernenergie
 • 22,90 EUR
 • Vitaminen⟩ Vitamine C

Om citroensap in te vriezen en later in porties te gebruiken, zijn ijsblokjedienbladen ideaal.

Als u geïnteresseerd bent in hoe andere groenten en fruit correct worden opgeslagen, raden we de vorige link aan.
Niemand heeft nog op dit artikel gereageerd.

Nuttige informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl!
Tips en nuttige gezondheidsinformatie. Goede voeding en een gezonde levensstijl. Symptomen, ziekten en behandelingsmethoden.